SVAĐA U SABORU

‘Poništite kaznu Peović, pa znate li kako su prošli zastupnici koji su zastupnice nazivali masnima i nakazama?‘

Zeleno-lijevi blok u svom prigovoru koji su uputili Odboru, te šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću, žali se na povredu Poslovnika Sabora

Peović i Jandroković

 Screenshot YT

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka zatražio je od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da poništi stegovnu mjeru zastupnici Radničke fronte Katarini Peović koja je kažnjena s dva dana zabrane sudjelovanja na sjednici Sabora. Tu mjeru Peović je izrekao šef Sabora Gordan Jandroković nakon što je ona u četvrtak HDZ-ovo ponašanje oko INA-e nazvala kvislinškim.

Zeleno-lijevi blok u svom prigovoru koji su istog dana uputili Odboru, te šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću, žali se na povredu Poslovnika Sabora i to članka 241. Navode kako za tu mjeru nisu ostvareni uvjeti iz članka 241. - Udaljenje sa sjednice, koji kaže: "Zastupniku će se izreći stegovna mjera udaljenja sa sjednice Sabora kada postupa protivno odredbama ovog Poslovnika i svojim ponašanjem onemogućava rad Sabora. Stegovna mjera udaljenja sa sjednice može se izreći za vrijeme trajanja rasprave i odlučivanja o jednoj ili više točaka dnevnog reda ili za dan kada mu je izrečena stegovna mjera udaljenja sa sjednice. Kada je zastupniku izrečena stegovna mjera udaljenja sa sjednice Sabora, zastupnik je dužan odmah napustiti sjednicu, a ako to ne učini, predsjedatelj mu može izreći stegovnu mjeru u dvostrukom trajanju".

U svom prigovoru Zeleno lijevi blok navodi kako Peović nije onemogućavala rad Sabora, pa tako nije smjela ni dobiti mjeru udaljenja sa sjednice, a svakako ne u dvostrukom trajanju s obzirom na to da se nije odbila udaljiti sa sjednice, već joj nije ni dano vrijeme da se udalji.

- Osim toga, predsjednik Sabora aktivno je sudjelovao u raspravi sa zastupnicom Peović umjesto da se držao Poslovnika i izrekao mjeru bez komentiranja i upuštanja u raspravu - stoji u prigovoru koji je potpisala predsjednica Kluba Sandra Benčić.

Navodi kako se pregledom snimke rasprave jasno može utvrditi da je predsjednik Sabora koji je ujedno i vodio sjednicu ulazio u raspravu sa zastupnicom Peović koja nije bila proceduralne naravi, već se ticala političkih kvalifikacija.

- Smatramo da nije dopustivo da predsjedavajući izađe iz svoje uloge i uđe u političku raspravu sa zastupnicom, a istovremeno od zastupnice očekuje da ne odgovori na kvalifikacije koje joj upućuje. Pored svega navedenog, napominjemo da ni predsjednik Sabora, niti potpredsjednici Reiner i Sanader za puno značajnije i ozbiljnije prekršaje zastupnika nisu izricali ovako tešku kaznu i onemogućili sudjelovanje zastupnika na sjednici dva dana. Samo za usporedbu, zastupnici koji su druge zastupnice nazivali masnima, nakazama, vrijeđali na osnovu rodne pripadnosti, dobivali bi samo opomenu, dok je zastupnica Peović izbačena jer je ušla u raspravu koju je pokrenuo predsjedavajući, a potaknutu njenom političkom kvalifikacijom u slobodnom govoru u kojem je ponašanje HDZ-a u pogledu INA-e nazvala kvislinškim - navodi se u prigovoru u kojem se traži da Odbor za Ustav donese odluku o poništenju izrečene mjere, te da predsjedavajuće upozori na važnost jednakog tretmana svih zastupnika i zastupnica tijekom sjednice, što uključuje i jednaki tretman kod izricanja stegovnih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00