U ČAKOVCU KNJIGA ŽALOSTI

'PONOSNI SMO ŠTO JE CIJELI ŽIVOT S TOPLINOM GOVORIO O RODNOM GRADU' Osijek pokreće inicijativu da jedna od ulica dobije ime Branka Lustiga

 
 Miso Lisanin / Zuma Press / Profimedia

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota najavio je u petak kako će pokrenuti inicijativu da jedna od osječkih ulica dobije ime po poznatom filmskom producentu, rođenom Osječaninu Branku Lustigu, koji je u srijedu umro u Zagrebu.

"U znak sjećanja i ponosa na našeg sugrađanina i iz velike zahvalnosti za sve što je učinio, pokrenut ću inicijativu da jedna od ulica našeg grada ponese njegovo ime", napisao je Piližota (SDP) na svojoj Facebook stranici.

"Ponosni smo što je ovaj čovjek kroz cijeli svoj životni vijek s toplinom govorio o svojem rodnom gradu kojeg je i često posjećivao. Sretni smo što je njegova ostavština utjecala na milijune ljudi diljem svijeta i zbog toga mu se najiskrenije zahvaljujem", istaknuo je osječki dogadonačelnik.

Osječko Gradsko vijeće proglasilo je 2004. godine Branka Lustiga počasnim građaninom Osijeka.

Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik "Oscara" Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. godine, a umro u srijedu u Zagrebu u 87. godini. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima diljem Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u 'Schindlerovu listu', film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Nagradu Oscar dobio je za filmove "Schihdlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleyja Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

U Čakovcu otvorena knjiga žalosti za Branka Lustiga

Građani Čakovca i Međimurja od petka se mogu porukom u knjigu žalosti u Izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu oprostiti od istaknutog filmskog producenta i dvostrukog dobitnika Oscara Branka Lustiga, koji je u srijedu umro u Zagrebu u 88. godini.

Lustig je 2017. proglašen počasnim građaninom Čakovca, a priznanje je dobio na svečanost u povodu Dana grada.

Naime, Lustig je, bježeći pred ustaškim režimom 1942. godine stigao u Čakovec, koji je tada, kao i cijelo Međimurje bio pod mađarskom okupacijom.

Zajedno s cijelom čakovečkom židovskom zajednicom deportiran je 1944. u nacistički logor Auschwitz.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač u petak je izjavio kako je Branko Lustig, iako nije bio rođeni Čakovčanin, u tom gradu proveo godine koje su ga obilježile za cijeli život.

"Bez svog počasnog građanina nije ostao samo Čakovec, već je bez jednog velikana ostala Hrvatska i cijeli svijet", poručio je Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 14:01