ZABRINUTOST ZA ZDRAVLJE

PONOVLJENA MJERENJA KONCENTRACIJE RADONA U PULI 'Unatoč većim koncentracijama, djeca su apsolutno sigurna'

 Natasa Sundara / CROPIX

Provjetravanje učionica, nažalost, nije bilo dovoljno da se smanji koncentracija plina radona u pulskoj talijanskoj školi "Giuseppine Martinuzzi" te u pulskim vrtićima Delfino i Pinguino, gdje je u ponovljenom mjerenju stručnjaka Odjela za fiziku osječkog sveučilišta ustanovljeno da je koncentracija tog plina znatno veća od dopuštene. Naime, u vrtiću Delfino ona iznosi 812 bekerela po kubnom metru, u Osnovnoj školi "Guiseppina Martinuzzi" 537, u vrtiću Pinguino 471 bekerel po kubnom metru, a granična je vrijednost 300 bekerela po kubnom metru. Mjerenja su se provodila godinu dana.

Ali i posljednja mjerenja 2015. godine, koja su također trajala godinu, došla su do sličnih rezultata, kad se školi i vrtićima preporučilo da zrače prostor kako bi se smanjila koncentracija radona koji povećava rizik od raka pluća pri duljem izlaganju većoj koncentraciji tog plina. Doduše, već tada su stručnjaci smirivali situaciju i rekli da su te doze niže od godišnjih doza zračenja koje se smatraju normalnima. Naime, radon je plemeniti radioaktivni plin koji nastaje radioaktivnim raspadom radija u tlu, a može se pronaći i u nekim građevinskim materijalima. Veće vrijednosti mogu se dosegnuti u zatvorenim prostorima, što je slučaj u Puli. Osim prozračivanja, zasad nema rješenja.

Kako ističe ravnateljica talijanske osnovne škole Susanna Cerlon, razloga za zabrinutost nema, jer čak i ove povišene vrijednosti nemaju veći utjecaj na zdravlje djece i učitelja te drugih zaposlenika jer nisu 24 sata na dan izloženi većoj koncentraciji radona. Ujedno, nije koncentracija tog plina ista u svim prostorijama. Najveća je gdje boravi osoblje, a tamo gdje su učenici nižih razreda, ispod je graničnih vrijednosti.

- Ništa nije opasno niti alarmantno. Dakle, dobili smo najnovija mjerenja koja su se ponovila nakon prvih mjerenja 2015. godine i koncentracija je i dalje visoka, ali to nije opasno za naše učenike i osoblje jer nismo u školi 24 sata na dan. Isto tako, na sastanku u školi voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Vanja Radolić objasnio nam je da je radon naveden na 40. mjestu kao uzrok raka pluća - rekla je ravnateljica. Istaknula je da su već prvi put dobili naputke osječkog Instituta da više prozračuju prostorije, međutim, to očito nije dovoljno da koncentracija radona padne pa će zato u ožujku tim stručnjaka probati naći drugo rješenje kako smanjiti koncentraciju.

- U ožujku će se održati konferencija u organizaciji Grada Pule o tome kako riješiti ovaj problem, na kojoj će biti arhitekti i građevinska struka. Vjerujem da će nam dati rješenje jer će raditi baš u našoj školi. Trenutačno ne postoje mjere kako riješiti ovaj problem s kojim se susrećemo - rekla je ravnateljica Cerlon. Inače, nakon prvih mjerenja u samo nekoliko prostorija, drugo je mjerenje provedeno u svim prostorijama osim školske dvorane i nije u svakoj bila ista vrijednost. Zanimljivo je i da je vrtić Delfino, u kojem je također veća koncentracija plina, spojen za zgradu ove škole.

I u Gradu Puli, koji je osnivač tih ustanova, tvrde da brige nema i da roditelji mogu mirno spavati. Kažu da su djeca apsolutno sigurna jer su u odnosu na vrijeme boravka u navedenim objektima doze radona kojima su djeca izložena niže od godišnjih doza koje se smatraju normalnima.

- Čim smo doznali rezultate mjerenja vrijednosti radona u školama u svibnju 2018. godine, promptno smo reagirali i počeli rješavati problem. Nismo čekali ni trenutka - osnovali smo posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja vrijednosti radona u gradskim javnim ustanovama, uspostavili smo suradnju s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku, njihovim profesorima i najuglednijim stručnjacima za radon u Hrvatskoj, organizirali smo predstavljanje rezultata predstavnicima roditelja kako bismo im dali informacije o toj pojavi. Potom smo naručili novo mjerenje u trajanju od godinu dana u objektima u kojima su izmjerene povišene vrijednosti radona, dali smo i konkretne naputke o obvezi provjetravanja učionica i ostalih zajedničkih prostorija u kojima borave djeca, učitelji i odgajatelji i naravno, kontaktirali s nadležnim ministarstvima, i to Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja. Dakle, učinili smo apsolutno sve što smo mogli u suradnji s nadležnim i stručnim tijelima. Danas znamo mnogo više o radonu nego što smo znali prije dvije godine i posebno je važno što će Grad Pula u ožujku ove godine, točnije od 16. do 20. ožujka 2020., biti organizator i domaćin Regionalne radionice o najboljim praksama za smanjenje koncentracije radona u zgradama, koja je pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ista će omogućiti svima koji se bave građevinskom strukom vrijedne spoznaje o metodama ispitivanja, procjene i dizajna sanacije radona, što će kasnije moći primijeniti na stvarnim slučajevima - rekla je zamjenica pulskoga gradonačelnika Elena Puh Belci. Dodala je da će upravo škola "Giuseppina Martinuzzi" biti prva škola u Hrvatskoj i ogledni primjer praktičnog rada na dizajnu sustava za redukciju radona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:52