VIDEO

PONOVNO IZBILE SVAĐE U SABORU, JANDROKOVIĆ OPTUŽEN DA KRŠI POSLOVNIK Grmoja: Ne prijetim vam fizički, nego vas upozoravam; Jandroković: 'Baš me briga'

- Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a- Na početku su odmah zatražene stanke, najviše zbog jučerašnjeg ukidanja istražnog povjerenstva o Agrokoru- Istražno povjerenstvo za Agrokor i u četvrtak ujutro zažarilo je sabornicu - HDZ je Mostovcima poručivao da "plešu kako SDP svira", Mostov Nikola Grmoja negodovao je dobacivanjem iz klupe, predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) opominjao ga je da prestane dobacivati i prijetiti, na što mu je Grmoja uzvratio: "Vi se svakoga bojite i za svakim trčite tko god je na vlasti"- Konačno, zastupnik Mosta Nikola Grmoja u četvrtak je na konferenciji za novinare odgovorio predstavnicima Kluba HDZ-a, istaknuvši da je spreman ispričati se predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ako se prije toga HDZ ispriča za sve svoje afere
Nikola Grmoja (MOST)
 Goran Mehkek / CROPIX

15:00 Zastupnik Mosta Nikola Grmoja u četvrtak je na konferenciji za novinare odgovorio predstavnicima Kluba HDZ-a, istaknuvši da je spreman ispričati se predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ako se prije toga HDZ ispriča za sve svoje afere.

Grmoja smatra da su optužbe HDZ-ovaca da je počinio kazneno djelo prijetnje pokušaj da se skrene pažnja javnosti s gašenja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

“Iako smatram da nisam prijetio, spreman sam se ispričati, mogu i klečati na kukuruzu ako treba, ali imam nekoliko uvjeta, odnosno razloga zašto bi se HDZ trebao ispričati prije mene", poručio je Grmoja.

Ovime završavamo današnje izvještavanje o događajima vezanim uz saborsku sjednicu.

--------------------------------------

14:00 Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, iznenada je organizirao press konferenciju na kojoj je upozorio da je Mostovac Nikola Grmoja navodno prijetio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokovića.

Osvrćući se na Grmojino “neprimjereno ponašanje”, Bačić je ustvrdio da je Mostovac dva puta potvrdno odgovorio na Jandrokovićevo pitanje prijeti li mu. Saborski zastupnici imaju imunitet za izrečeno mišljenje, ali ne i za počinjenje kaznenog djela, kazao je Bačić. Najmanje što Grmoja može učiniti jest javno se ispričati predsjedniku Sabora, poručio je Bačić.

--------------------------------------

12:00 HNS je također nakon stanke opetovano pojašnjavao zbog čega povjerenstvo treba prestati s radom. "Kratko i jasno: HNS nema ništa protiv da bilo tko i bilo što dođe pred povjerenstvo, ali zakon je tu vrlo jasan i imamo protiv da sudjelujemo u njegovu kršenju", ustvrdio je HNS-ovac Stjepan Čuraj.

SDSS-ov Milorad Pupovac referirao se na jučerašnji i jutrošnji nered u sabornici te pozvao na ozbiljan rad. "U protivnom, postoji dio nas zastupnika koji ćemo naprosto odlučiti da ne sjedimo u sabornici. Imamo i drugog posla", kazao je Pupovac.

--------------------------------------

11:45 Davor Ivo Stier (HDZ) i Miro Bulj (MOST) govorili su o presudi Ratku Mladiću, koji je jučer osuđen na doživotni zatvor. Stier smatra da je kazna zaslužena te da bi bilo što manje bilo nezamislivo.

Bulj žali što presuda nije uključila i zločine u Hrvatskoj. Podsjetio je i na čekanje presuda hrvatskim generalima za zločine u BiH.

--------------------------------------

Verbalni okršaj Jandroković - Grmoja

Prozvani Grmoja, koji se u međuvremenu vratio u sabornicu, požalio se na povredu Poslovnika, a Jandrokoviću poručio kako mu je to zadnji puta da propituje motive njegovih izlazaka iz sabornice, rekavši kako je imao intervju.

"Omalovažavali ste zastupnika i propitivali ste motive mog odlaska. Ja imam dogovoreni intervju i zato sam izišao iz sabornice. I ne trebate Vi govoriti da ja bježim kada mi nešto ne odgovara. Ovo Vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka. Ozbiljno Vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način", rekao je uzrujani Grmoja.

Uslijedio je žestok verbalni okršaj. "Vi meni prijetite! Ja se Vas ne bojim jer Vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati", odbrusio mu je Jandroković.

"Vi se svakoga bojite i za svakim trčite 'ko god je na vlasti", optužio ga je Grmoja.

Jandroković je uzvratio: "Ja sam oduvijek u HDZ-u. Dragi prijatelju, ja se Vas ne bojim. Trebao sam vam izreći opomenu kada ste dobacivali iz klupe".

"Ja vam nisam prijetio fizički nego Vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to raditi", rekao mu je Grmoja.

Jandroković je ipak ustrajao u tvrdnji da mu je Mostovac prijetio. "Vi ste meni prijetili, a što ste pod tom prijetnjom mislili to ja ne znam. Ali, što god Vi mislili mene baš briga, da Vam budem iskren", poručio je Jandroković Grmoji.

--------------------------------------

10:45 Grmoja je nakon stanke pozivao vladajuće na osnivanje novog saborskog istražnog povjerenstva da se, kako je rekao, vidi jesu li za istinu. "Kolege iz HDZ-a pitam: ako su takvi legalisti i drže se zakona i uvjereni su da je povjerenstvo prestalo s radom po pravomoćnom rješenju, zašto ne idemo u izmjene zakona ili odluke koji su u proceduri. Ja ću osobno danas uputiti novu odluku o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva u kojoj neće biti kvalitete financijskih izvješća u koncernu Agrokor", rekao je Grmoja.

HDZ-ov Josip Borić prozvao je oporbu da na neprimjeren način pokušava steći političke poene, aludirajući na jučerašnji kaos u sabornici.

"Rješenje o provođenju istrage postalo je izvršno u ponedjeljak 20 studenog. Od 20. 11. do 22. 11. do srijede, mi od predsjednika istražnog povjerenstva gospodina Miljenića nismo dobili nikakvu obavijest o bilo čemu. Nije se usudio ni poslati mail i obavijestiti nas o novom trenutku koji je stupio na snagu temeljem članka 4 stavka 2. Zakona, koji može značiti da povjerenstvo zastaje sa radom. Podredio je svoju funkciju vlastitim ciljevima, politici i vlastitoj stranci i očekivao je reakciju s druge strane da vidi što ćemo mi napraviti", kazao je Borić.

--------------------------------------

HDZ: Most pleše kako SDP svira

SDP je optužio da vladajuće tjeraju u prostor gdje se ne poštuje zakon, u anarhiju, a Mostovcima je poručio kako je vidljivo da "plešu onako kako SDP svira". "Što vam to treba? Kad je glavni maestro gospodin Maras počeo lupati pločicama lupale su i kolege iz Mosta, i to je podrška od koje ne možete bježati", ustvrdio je Borić.

Grmoja je svoje negodovanje tijekom Borićevog govora izrazio dobacivanjem iz klupe. "Kolega Grmoja, iznijeli ste cijeli niz optužbi, a kad se druga strana brani i iznese svoju istinu onda vi dobacujete i pobjegnete van. E, to je baš slika i prilika", komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

--------------------------------------

Ranije: O čemu se planira pričati nakon zatraženih stanki

Inače, predlaže se da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave.

--------------------------------------

U Saboru jučer cirkus

Sabor je u srijedu, podsjetimo, na trenutke izgledao kao da moraju intervenirati specijalci. Zbog prekida rada Istražnog povjerenstva za Agrokor, više saborskih klubova tražilo je stanke. Dolazilo je do svađa tijekom i zbog tih stanki, dio zastupnika žalio se da nisu dobili pravo na replike, osobito premijeru, koji je sve to promatrao iz svoje klupe. Oporbeni zastupnici su oko 40 minuta lupali pločicama koje se inače dižu za javljanje za repliku.

Pozivom predsjednicima saborskih klubova da se dogovore kako će se dalje raditi, u srijedu iza 13 sati okončan je verbalni obračun oporbe s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kaos nastao nakon što Jandroković nije popustio njihovim zahtjevima da odmah dobiju stanku, a ne po završetku replika na proračun.

Dio oporbenih zastupnika na nogama, Krešo Beljak (HSS) za govornicom, ali s isključenim tonom, Ivan Pernar (ŽZ) koji mobitelom snima govornike, Stevo Culej koji pušta snimku govora prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana o crvenim i žutim vragovima, slika su koju je javnost, umjesto rasprave o državnom proračunu, gledala u sabornici.

U konačnici su se do kasnih poslijepodnevnih sati uspjeli smiriti i postići neke kompromise. Više o tome što se događalo u Saboru u srijedu pisalo smo na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:43