GRADSKA SKUPŠTINA

PONOVNO ODBAČEN BANDIĆEV PRIJEDLOG Zastupnici ne žele smanjenje plaća pročelnika gradskih ureda i posebnih savjetnika

Milan Bandić na sjednici Skupštine Grada Zagreba
 Bruno Konjević / Hanza Media

Prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i posebnih savjetnika za 8,5 posto ni u četvrtak nije prošao na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, a nakon što mu na prošloj sjednici nije prošao prijedlog o 10-postotnom smanjenju.

Prijedlogom Bandićeve odluke bilo je obuhvaćeno smanjenje koeficijenata za 25 pročelnika, 20 posebnih viših savjetnika gradonačelnika – specijaliste, sedam viših savjetnika gradonačelnika – specijaliste i četiri viša savjetnika predsjednika Gradske skupštine – specijaliste, što bi, kako je istaknuto u obrazloženju odluke, na godišnjoj razini predstavljalo uštedu od oko dva milijuna kuna.

Matej Mišić u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-s i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez postavio je pitanje zbog čega gradonačelnik toliko ustraje na toj odluci. "Nismo dobili obrazloženje kažnjava li ih se ili je gradonačelnik, znajući kako je odluka prošla prethodni put, namjerno je stavio opet da kasnije može reći da je pokušao štediti, ali da mu nisu dali", ustvrdio je Mišić.

U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman ocijenio je kako ovakve mjere samo ruše produktivnost i demotiviraju djelatnike. "Takve mjere gdje se svima smanjuju plaće ne potiču izvrsnost. Predlažem program izvrsnosti Grada Zagreba i detaljnu analizu rada javnih službi. Pa neka se nagradi najbolje, a reže plaća onih koji ne rade dovoljno dobro. Pred Zagrebom je prilika da bude vođa u tom sektoru, a nikako ne podržavam da se svima smanjuju plaće", rekao je Herman.

Sandra Švaljek u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a ocijenila je da je ovo uvod u niz čudnih odluka koje će se morati donositi zbog manjka prihoda u proračunu.

Ustvrdila je da je broj od 27 gradonačelnikovih savjetnika veliki broj, te navela da masa plaća za njih iznosi 6,5 do sedam milijuna kuna godišnje, upitavši je li taj broj savjetnika zaista potreban. "S tim bi se složila kad bi na Skupštinu dolazile bolje pripremljene točke", dodala je Švaljek. "Ovo smanjenje je uvod u smanjenje koeficijenata svima", kazao je u ime Kluba gradskih zastupnika GlAS-a i HSU Stanko Kordić.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine ranije u četvrtak na sjednici nisu prihvatili ni izmjene Odluke o komunalnom redu koje su predviđale da se o trošku Grada ograde spremnici za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada kako bi se spriječilo njihovo neovlašteno korištenje.

Prvotni je prijedlog odluke predviđao da trošak postavljanja takozvanih kaveza bude na teret građana, što je izazvalo negodovanje i koalicijskih partnera HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku te oporbenih zastupnika, pa je zagrebački gradonačelnik na konferenciji za novinare uoči sjednice najavio da će ograđivanja spremnika za komunalni otpad biti o trošku Grada Zagreba, a ne Zagrepčana.

Unatoč toj promjeni, zastupnici nisu prihvatili tu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 23:44