GORDAN LAUC

PONOVNO SE OGLASIO POZNATI HRVATSKI ZNANSTVENIK I RIJEŠIO DVOJBE OKO NOŠENJA MASKI TIJEKOM KORONA KRIZE 'Zaključak je vrlo jasan...'

 
Gordan Lauc
 Sandra Simunovic / CROPIX

Redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc i danas se oglasio na Facebooku, a u ovom postu se osvrnuo na učinkovitost zaštitnih maski kao sredstva kojim se smanjuje širenje virusa kod oboljelih osoba.

Uz svoj komentar je priložio znanstveni rad iz časopisa Nature Medicine iz kojeg se, po njegovom mišljenju, može izvući jasan zaključak - maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

- Predlažem da slušate znanost, a ne službene preporuke, napisao je Lauc dodajući da se preporuke koje se tiču maski u nekim državama već mijenaju.

"Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitisti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba.

Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Nažalost formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.

Stoga predlažem da slušate znanost (rad u privitku) a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuk da svi nose maske).

Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve imoprovizacije su sasvim OK za ovu namjenu. Primjerice ja sam upravo u Varteksu naručio po 10 maski za svakog djelatnika Genosa. Ovim maskama štite druge, a ne sebe, tako da nije problem ako ih dodirujete, reciklirate i sl.

Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovno pokrenuti život", napisao je Lauc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 12:26