POTICAJI ZA NEZAPOSLENE

PONUDA IZ ŠVEDSKE KOJA SE NE ODBIJA Plaćat će hrvatskim tvrtkama da prime njihove nezaposlene državljane i radnicima pokriti sve troškove!

Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

Dok u Hrvatskoj traju rasprave o tome treba li nedostatak radne snage u hotelima, restoranima i na gradilištima nadomjestiti onom iz Filipina ili Bugarske, sva je prilika da će naši poslodavci dovoditi radnike iz Švedske, Italije i Francuske, piše Slobodna Dalmacija.

Te su države, naime, pripremile svojim nezaposlenima i zaposlenima starijima od 35 godina poticaje da se presele u neku od članica Europske unije, koji u Švedskoj dosežu i do 1300 eura, samo za poslodavca koji bi uzeo njihova radnika, piše Slobodna Dalmacija.

Šveđani su zasad najdalje dogurali u osmišljavanju stimulacija za odlazak njihovih radnika u inozemstvo, pa su, među ostalim, spremni do 350 eura platiti troškove odlaska na razgovor za posao i pripadajuću dnevnicu od 250 eura, te kompletne troškove preseljenja radnika i njegove obitelji, učenja jezika i nostrifikacije isprava o stručnoj spremni ako je potrebno. Spomenuti poticaj za poslodavca izvan Švedske odnosi se na troškove obuke, pripravništva i probnog rada.

Suradnja s Talijanima

Za ovaj poticaj kod švedske službe za zapošljavanje mogu konkurirati poslodavci iz drugih članica Unije koji žele dovesti radnika iz Švedske, nezaposleni, ali i zaposleni koji se žele preseliti u drugu članicu Unije, a natječaj je otvoren do svibnja iduće godine.

Švedska služba za zapošljavanje odmah je zainteresiranima ponudila suradnju s burzama rada u osam članica Unije, među kojima su i burze u Sloveniji, Irskoj i Rumunjskoj. S druge strane, Francuska je, sudeći prema ponudama francuske burze rada za preseljenje radnika i nezaposlenih, namjerila građane željne odlaska u "gastarbajterstvo" usmjeriti prije svega prema Quebecu, frankofonskoj pokrajini u Kanadi, kao i prema Belgiji i Luxembourgu.

U našoj zemlji, kako doznajemo na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, sve potrebne informacije o programu "Reactivate" mogu se dobiti na internetskim stranicama Zavoda, a dodatne upite treba slati na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Naša burza, naime, zasad nije uključena kao partner u program švedske i francuske službe za zapošljavanje, ali je suradnik na istovrsnom projektu talijanske burze.

– Iako Hrvatski zavod za zapošljavanje nema status partnera u projektima Švedske i Francuske, oni su dostupni hrvatskim građanima pod jednakim uvjetima kao i ostalim građanima EU-a – ističu u HZZO-u.

No, koji je interes triju članica Europske unije da stimuliraju odlazak svojih građana u inozemstvo? Budući da je projekt "Reactivate" osmislio EURES, institucija EU-a zadužena za tržište rada, jasno je da se želi povećati razmjena radnika unutar Unije.

– "Reactivate" je ciljani program mobilnosti Europske unije koji pomaže osobama starijim od 35 godina da pronađu posao, vježbeništvo ili praktičnu izobrazbu u drugoj državi članici EU-a. Program je ponajprije namijenjen osobama koje su nezaposlene, ali mogu sudjelovati i osobe koje žele promijeniti posao – kažu nam na Zavodu za zapošljavanje.

Koji su uvjeti...

Na stranicama EURES-a postoji stalna ponuda radnih mjesta diljem Unije, a sada su pripremljeni i poticaji za odlazak na rad u neku drugu članicu Unije. Za poslodavce koji bi na ovaj način doveli zaposlenika iz druge članice Unije uvjeti su, osim da radnik ima državljanstvo neke od članica Unije i zadovoljava starosnu granicu, da tvrtka ima više od 250 zaposlenih i da doseljenik može početi s radom već u prva tri tjedna nakon dolaska u tvrtku.

U EURES-u su predvidjeli i poticaje za obuku i pripravništvo na novom radnom mjestu za "gastarbajtere", no švedska burza, primjerice, zasad nije spremna isplatiti poticaje i za to. Moguće je da ni sve tvrtke neće moći povući poticaje iako zadovoljavaju osnovne uvjete, jer je u slučaju nekih prijašnjih programa EURES-a bilo zloupotreba u branšama kao što su razne vrste usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:53