SJAJNA PRILIKA

PONUDA S JEDNOG HRVATSKOG OTOKA KOJA SE NE PROPUŠTA Mala škola učenicima nudi smještaj, hranu, 1200 kuna stipendije, laptop i na kraju - posao

 
 Jutarnji

Bračko mjesto Bol, kojem kao i nizu jadranskih otoka kronično nedostaje kvalificiranih kuhara i konobara, nudi roditeljima budućih srednjoškolaca primamljivu ponudu: učenici koji zadovolje uvjete upisa u smjerove kuhar i konobar Srednje škole Bol, dobit će besplatan smještaj i prehranu u adaptiranom učeničkom domu te mjesečnu stipendiju od 1200 kuna.

Stipendije osiguravaju hoteli i općina Bol, a upisani učenici imat će praktičnu nastavu u hotelima gdje im je nakon školovanja osigurano zapošljavanje. Svaki od njih dobit će na korištenje novi tablet ili laptop, a učenicima putnicima iz ostalih bračkih mjesta osigurat će se pomoć od 2000 kuna.

Dom opet otvoren

- Cilj nam je privući učenike na upis. Kuhari i konobari deficitaran su kadar, zbog čega te smjerove ponovno otvaramo nakon 15-ak godina. Tada naprosto nije bilo interesa za upis, a sada ponovno vraćamo te programe. Toliko nam ovdje nedostaje kvalificiranih kuhara i konobara da su se i hoteli uključili u ovu akciju - kaže ravnateljica škole Sani Bodlović. Dodaje kako je od 2000. godine učenički dom bio zatvoren zbog nedostatka učenika, a ponovno je otvoren prošle školske godine.

Jutarnji

Školu trenutačno pohađa 73 učenika, smještena je u središtu mjesta, zgradi sagrađenoj 1903. godine, čiji je podrum bio namijenjen Prvoj dalmatinskoj vinarskoj zadruzi za čuvanje i proizvodnju poznatog vina Bolski plavac. Preuređeni kat škole ima desetak dobro opremljenih učionica, a prema riječima ravnateljice, iako su mala škola, postižu odlične rezultate na državnoj maturi. Škola nudi četiri programa, uz spomenute deficitarne, tu je i turističko-hotelijerski komercijalist i opća gimnazija.

Jutarnji

Ostvari li se upisni plan, podebljan primamljivom ponudom, broj učenika bolske škole će se gotovo udvostručiti. Prema planu upisa, naime, koji treba dobiti odobrenje Ministarstva obrazovanja, plan je u novu školsku godinu upisati do 60 učenika. Kako navode u školi, ovaj projekt ima podršku Ministarstva obrazovanja, županije, Općine Bol, lokalne zajednice, odnosno bolskih gospodarskih subjekata.

Jutarnji

Brojne prednosti

- Poslali smo promotivne letke na adrese osnovnih škola po Hrvatskoj. Prve povratne informacije su odlične, imamo dosta zainteresiranih učenika i roditelja. Nadamo se da ćemo od jeseni prijeći na jednosmjensku nastavu - kaže ravnateljica. Navodi kako školovanje u Bolu ima niz prednosti, od uvjeta školovanja - razredi s malim brojem učenika, izvanškolske aktivnosti, boravak na prekrasnom otoku, a odsad i osigurano zaposlenje za turističke smjerove.

Jutarnji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:06