HAC OTVORIO PONUDE

Ponude za gradnju: Slovenci nude 474 milijuna kuna za obilaznicu Novog Vinodolskog

U HAC je stiglo šest ponuda, a najpovoljniju je predala slovenska tvrtka Kolektor koja s tvrtkom GP Krk gradi cestu DC 403 u Rijeci
Boris Huzjan
 Boris Kovačev/Cropix

Osam mjeseci nakon raspisivanja natječaja za obilaznicu Novog Vinodolskog, jučer su u Hrvatskim autocestama konačno otvorene ponude za gradnju te dionice buduće autoceste od Križišća do Žute Lokve.

U HAC je stiglo šest ponuda, a najpovoljniju je predala slovenska tvrtka Kolektor. Procijenjena vrijednost radova na natječaju bila je 495 milijuna kuna bez PDV-a, a slovenski Kolektor ponudio je 474,4 milijuna kuna bez PDV-a. Druga po redu je ponuda konzorcija koji čine DIV Grupa Tomislava Debeljaka i turske kompanije Yapi Merkezi.

Njihova ponuda iznosi 479,4 milijuna kuna bez PDV-a. Ostale četiri ponude kineskih kompanija CRBC, China Railway te Strabaga i turskog Cengiza su iznad procijenjene vrijednosti. Turski Cengiz dao je i najvišu ponudu u iznosu od 721,6 milijuna kuna bez PDV-a.

Tvrtka Kolektor već je prisutna na hrvatskom tržištu. Zajedno s tvrtkom GP Krk gradi cestu DC 403 u Rijeci.

Obilaznica Novog Vinodolskog dužine je 9,8 km, od čega 6,5 km po trasi buduće autoceste A7, a preostalih 3,3 km odnosi se na spojne ceste do Jadranske magistrale. Iako je dugačka manje od deset kilometara, obilaznica će biti izuzetno zahtjevna jer, između ostalog, treba sagraditi tunel Zagoru dužine 834 metra te vijadukt Ričina dugačak 1062 metra. Rok za gradnju je 36 mjeseci.

Samo otvaranje ponuda nekoliko je puta odgođeno zbog žalbi, a posljednji put prije tri tjedna kad je žalbu podnijela malo poznata tvrtka Gradnja Zaprešić. Tu se tko zna koji put pokazao nedostatak Zakona o javnoj nabavi koji gotovo svakome omogućava da za pet tisuća kuna zaustavi natječaje vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna. Procjenjuje se da bi radovi na toj dionici mogli početi ovog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:58