BORBENI AVIONI

Ponude za vojne avione otvorit će se 9. rujna, Franko Vidović odbio biti u Povjerenstvu

Službene se ponude očekuju od SAD-a, Švedske, Italije, Francuske, Norveške, Grčke i Izraela
Ilustracija
 Neja Markicevic/Cropix

Vlada je odabrala nove članove Povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona s obzirom na kadrovske promjene nakon izbora, a iz Ministarstva obrane su za Jutarnji list odgovorili da će se ponude za vojne avione otvarati 9. rujna.

Službene se ponude očekuju od zemalja kojima je Međuresorno povjerenstvo uputilo zahtjev, odnosno od SAD-a, Švedske, Italije, Francuske, Norveške, Grčke i Izraela.

- Tada ponude prolaze proces validacije u trajanju od 60 dana i proces procjene u trajanju od 30 dana. Povjerenstvo potom odabire najbolju ponudu i predlaže je Vladi - poručuju iz MORH-a.

Inače, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora Franko Vidović odbio je biti u Povjerenstvu.

- Predložili smo da u njemu bude i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Franko Vidović, međutim, on se zahvalio i njegov je stav da će o nabavi raspravljati kad ona dođe pred Odbor, dakle nije pristao biti u Povjerenstvu - rekao je jučer ministar obrane Mario Banožić.

Premijer Andrej Plenković dodao je da "usvajaju odluku, ali bez onih koji su odbili biti u Povjerenstvu".

U Povjerenstvu više nisu Zrinko Petener, koji je bio savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zatim bivša glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo te bivši pomoćnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Vice Skračić, kao i bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), brigadni general Mato Mikić.

Novoimenovani članovi su glavni državni rizničar Ante Matijević, Petar Mihatov iz MVEP-a te glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać i zapovjednik HRZ-a Michael Križanec.

Povjerenstvom supredsjedaju predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21