NATJEČAJ

PONUĐENI UVJETI NALJUTILI OBITELJ SOKOLIĆ KOJOJ HITNO TREBA VIŠE KVADRATA 'Zašto samac ima prednost za subvenciju pred mojom peteročlanom obitelji?'

 Privatni album

Peteročlana obitelj Sokolić iz zagrebačkih Dugava živi u 53 četvorna metra stana, što znači da po članu obitelji imaju samo desetak kvadrata. Očajnički trebaju veći stan, barem 70 kvadrata, i želja im je prijaviti se na natječaj po kojemu država subvencionira pola rate kredita najmanje četiri godine, ali ne vjeruju da će se baš oni uspjeti probiti kroz tisuće i tisuće zahtjeva koji će se, kao na pucanj iz startnog pištolja, početi zaprimati od 1. rujna.

Iako imaju troje djece, smatraju da pravo na ovaj državni poticaj neće dobiti oni koji uistinu imaju hitnu potrebu za više kvadrata, nego oni koji će biti najbrži, kao i oni koji imaju veze i vezice u državnoj Agenciji za promet nekretninama (APN) i Ministarstvu graditeljstva. Zbog toga su ogorčeni i krive upravo APN, zato što nije propisao gotovo nikakve kriterije prema kojima bi pola rate kredita država plaćala onima kojima su ti kvadrati najpotrebniji. Zbog toga je obitelj Sokolić pokrenula akciju u kojoj traže da za idući krug podjele subvencija - u 2018. godini, za koju je predviđeno 35 milijuna kuna za subvencije - APN pod hitno uvrsti strože kriterije koji će biti transparentni.

- Tražim stan za prijavu u program subvencije, ali bojim se da neću naći odgovarajuću nekretninu i neću se stići prijaviti na vrijeme, jer pojedinci čak daruju postojeće nekretnine svojim roditeljima kako bi ušli u program subvencija! I ako se prijavim na vrijeme, samac koji traži kredit od 60.000 eura ima prednost pred mojom obitelji, jer nama treba veći i skuplji stan, a naputak kaže da se prvo odobravaju manje subvencije. A novca za ovaj prvi krug natječaja ima samo za prvih 1000 zahtjeva. Tražimo veći stan radi potrebe, a ne zbog hira da živimo u luksuzu. Pa ne može biti isti kriterij za samca koji živi u 50 ili 60 kvadrata, a koji kupuje stan od 80 kvadrata, i mene koji s troje djece želim u stan od 80 kvadrata?! - ogorčen je Krunoslav Sokolić koji upozorava, kako kaže, na nepravedno ponašanje Vlade i Ministarstva graditeljstva koji prilikom izrade naputka nisu naveli nikakve kriterije prvenstva pri odobravanju subvencioniranja, nego je jedini kriteriji brzina prijave. To je, tvrdi Krunoslav, apsolutno neprihvatljivo i dovest će do kratke i divlje “zlatne groznice”.

Iz APN-a su odgovorili kako zasad ne namjeravaju mijenjati kriterije. Podsjetimo, prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, zahtjevi će se odobravati prema vremenu zaprimanja, a s obzirom na to da su sredstva ograničena, očekuje se realizacija maksimalno 1500 kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:04