MARKO KOŠIČEK

POOŠTRAVAJU SE MJERE ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA 'Škole su dobile upute za pripremne radnje za virtualnu nastavu'

Marko Košiček
 Ranko Suvar / CROPIX

Glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček izjavio je u četvrtak da su škole u srijedu dobile upute kako se pripremiti za virtualnu nastavu budu li zbog koronavirusa zatvorene, a istaknuo je i da tu pripremu svi moraju napraviti bez obzira na informaciju kad kreće taj model.

- Škole su u srijedu dobile uputu kako se pripremiti. Prvi korak je aktivirati službene e-mail adrese koje imaju svi učenici i nastavnici i s njome, primjerice, pristupaju e-dnevniku. Više od 95 posto učenika to koristi i u zadnja dva mjeseca se ulogiralo 90 posto učitelja, 85 posto u visokom obrazovanju. Ona manjina koja to još nije napravila, treba to napraviti - izjavio je Košiček.

Naglasio je da je to pripremna radnja koju svi moraju napraviti bez obzira kad kreće. Radi se za cijelu Hrvatsku, a sreća u nesreći je, dodaje, što postoji program lumen na kojem je već 55.000 učitelja, a oni koji nisu, sad im je zadnja prilika da se uključe.

- Dodatni korak koji sad svaki ravnatelj treba napraviti je uvesti malu komunikaciju unutar zbornice, dakle virtualnu zbornicu. Predmetni nastavnici dobit će informaciju direktno o predmetima u svojim virtualnim učionicama. Ovdje je mjesto gdje cijeli kolektiv može virtualno komunicirati. Nakon toga razrednik formira svoju zajednicu razreda gdje se na razini razreda može komunicirati - pojasnio je Košiček.

Naglašava da je to kontinuirani proces koji se treba napraviti, pripremna radnja i ne govori se još o kretanju u to.

Danas, ističe savjetnik ministrice, u cijeloj Hrvatskoj nastava ide normalno, a u petak će u Istarskoj županiji, gdje se zatvaraju škole, dobiti posebne upute.

Istarska županija: Za niže razrede nastava na HRT-u

Vezano za same učenike, oni od petih razreda do kraja srednje škole pohađat će nastavu online, detalje će također dobiti od svojih profesora nakon što se sve ove pripremne radnje naprave. Za niže razrede osiguran je program na Hrvatskoj radioteleviziji, a danas će vlada pripremiti odluku.

- Mi sad na HRT-u tehničke stvari dogovaramo i to će sve biti spremno - naglašava Košiček.

Na upit o adekvatnosti takvog modela, podsjetio je da se u ratu odvijala nastava preko radija.

- HRT se stavio na raspolaganje, razgovarali smo i s drugim zemljama, primjerice i Kina i Iran također koriste televiziju i puno je sigurnije i kontroliranije nego internet. Ali oni mogu sa svojim roditeljima koristiti i neke druge alate - kaže Košiček.

Rekao je i da će Vlada donijeti i preporuku roditeljima koji moraju ići na posao i ne mogu ostati s djecom doma i kontrolirati pohađaju li nastavu i da ta preporuka nije na razini Ministarstva.

Nije odgovorio po kojim kriterijima su neke škole zatvorene i što se dobiva time, uputivši novinare da to pitaju Nacionalni stožer civilne zaštite na temelju čije odluke se zatvaraju škole.

- Ministarstvo nije to koje zatvara škole, Nacionalni stožer je taj koji donosi odluke. Ne sudjelujem u radu stožera stoga vam ne mogu reći koji su bile rasprave. Svi argumenti su uzeti u obzir, a odluka Stožera je ta hoće li se zatvoriti ili ne. Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi odluku stožera - naglasio je Košiček.

Rekao je i da su imali sastanak koji je UNESCO organizirao sa sedamdesetak zemalja, među kojima su i one koje su duže u toj situaciji.

- Dobiveni su vrlo različiti odgovori - od djelomičnog zatvaranja do potpunog zatvaranja škola. To je bio utorak, tad je bilo 15 zemalja u svijetu koje su imale potpuno zatvaranje, 40 zemalja koje su imale djelomično zatvaranje. Ne postoji jedinstveni model. Svi su rekli ovisno što struka, epidemiolozi kažu, provodi se model - ističe savjetnik ministrice obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. siječanj 2021 15:10