SASTANAK U MINISTARSTVU

Popijač i Milošević pozvali ‘ugledne tvrtke’ i zaobišli Ergovićev HUP

Poslodavci su postali toliko važni za javnu scenu da su iz njihovih redova regrutirana dva ministra. No, odnosi se mijenjaju

ZAGREB - Ministar Đuro Popijač i potpredsjednik Vlade, Domagoj Milošević sastat će se s “uglednim hrvatskim tvrtkama” danas u podne u Ministarstvu gospodarstva, a tema je razgovora, stoji u pozivu, “mogućnost novog zapošljavanja u privatnom sektoru i investicijski potencijal hrvatskoga gospodarstva”.

Prema neslužbenim informacijama, pozvane su uglavnom tvrtke s popisa koji je predvodio Agrokor u najavi neuspjele konferencije koja se trebala održati u četvrtak u hotelu Westin, te nekoliko bankara.

Poslovi za mlade

Umjesto u Westinu, 20-ak samoorganiziranih kompanija govorit će o svojim idejama u društvu ministara koji i sami dolaze iz poduzetničkih redova. Zalažu se za otvaranje mogućnosti mladima koji do sada nisu imali prilike raditi, da počne zapošljavanje i prije turističke sezone, te da se ohrabre investitori i ambicioznije krenu u nove projekte.

Na sastanku bi se trebalo pojaviti i nekoliko bankara koji će upoznati ministre s modelima financiranja projekata te razjasniti kakva je pritom uloga modela A i B koji se organiziraju preko HBOR-a. No, od samog sadržaja razgovora, čini se, postao je važniji kontekst u kojem će se on odvijati.

Najprije je bilo presudno hoće li konferenciju održati same kompanije “nastavljajući” se na mjere guvernera Rohatinskog ili zajedno s članovima Vlade. Sada je ključno pitanje tko je dobio pozivnicu za konferenciju. - Ovo je prvi put u pet godina da se događa jedan važan sastanak Vlade i gospodarstvenika, a da je zaobiđena institucija Hrvatska udruga poslodavaca - kaže čelnik jedne veće hrvatske kompanije.

Novi predsjednik HUP-a Ivan Ergović neće biti među uzvanicima današnjeg skupa. HUP se zaobišlo, kako se može čuti u drugom taboru, zbog činjenice da on ipak ne može znati namjere pojedinih tvrtki.

Od posljednje smjene u toj Udruzi, kada je umjesto Damira Kuštraka, potpredsjednika Agrokora, na čelo te institucije došao građevinar Ivan Ergović, očito je došlo i do velikog raskola među poslodavacima. Na sceni su barerm dvije struje i HUP više ne igra glavnu ulogu u posredovanju između interesa poslodavaca i Vlade. Komunikacija više nije institucionalna, nego je postala prilično neformalna.

Ministri poslodavaci

Posljednjih pet godina poslodavci su doista postali važni i nezaobilazni akteri kreiranja ekonomske politike. Njihovi posjeti Banskim dvorima bili su toliko česti da su se neki tamo i “preselili”: iz redova poslodavaca regrutirana su čak dva ministra, Popijač i Milošević.

No, umjesto dodatnog dobivanja na važnosti, poslodavačka scena, makar u institucionalnom smislu, počela se urušavati. U krugu gospodarstvenika može se čuti da se u skorije vrijeme neki od njih namjeravaju potpuno povući iz HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:18