OKONČANA DRAMA U SPLITU

Popijač obećao sastanak s premijerkom, radnici Željezare sišli s dimnjaka

Nakon štrajka glađu, radnike splitske Željezare nevolja je opet natjerala na drastične korake
 Nikola Vilić / CROPIX

SPLIT - Nakon dva sata pregovora Kriznog stožera za obranu splitske Željezare s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva Ruđerom Friganovićem te čelnikom Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom, sindikati su i ovoga puta popustili. Svih šest zaposlenika koji su do 15.30 sati bili na tvorničkom dimnjaku spustili su se pred tvornicu, javlja Slobodna Dalmacija .

Naime, obećano je ispunjenje glavnog zahtjeva, odnosno dogovoreno je da će u idućih pet dana održati sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, te da će u idućih 15 dana Ministarstvo i Fond dati sve od sebe da se napokon riješe problemi Željezare.

- I ovaj put bit ćemo naivni, i vjerovat ćemo ministru s nadom da će se ova agonija u idućih 15-ak dana i riješiti. Ako i tada budemo izigrani, krećemo u nove radikalne mjere – izjavili su sindikati.

Ministar im je obećao kako su u slučaju splitske Željezare moguće dvije opcije vezane uz pokretanje proizvodnje. Prva je da se što hitnije razmotre već dostavljene ponude zainteresiranih kupaca i da se o njima konačno odluči, a druga je, pak, da država raskine sve ugovore s poljskim Zlomrexom i sama pokrene proizvodnju.

Šestorica radnika splitske Željezare u znak prosvjeda prema državnim institucijama zbog stalnog neispunjavanja dogovorenih zaključaka i otezanja s rješavanjem problema te tvrtke popeli su se jutros na tvornički dimnjak visine oko 50 metara s kojega nisu htjeli sići dok se ne riješe njihovi zahtjevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:11