STRAH OD ULICE

Popijač podržao plan radnika 3. maja o preuzimanju brodogradilišta

 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA - Ministar Đuro Popijač "pritisnut" neugodnim porukama pet tisuća riječkih prosvjednika na hitan je sastanak jutros pozvao upravu 3. maja i sindikalne predstavnike brodograditelja.

Nakon početne polemike o neprimjerenosti velikog riječkog radničkog prosvjeda u završnici privatizacijskog pokušaja, u pomirljivom tonu ministar je dao zeleno svjetlo alternativnom planu trećemajaca koji izlaz iz neuspjele privatizacije vide u preuzimanju brodogradilišta u najam na pet godina. Na prvi pogled romantičarska i nerealna ideja dobila je tako i legitimitet samog ministra.

- Nakon što smo objasnili okvire našeg plana ministar nam je rekao da nastavimo s njegovom razradom a čak je i uprava dobila zeleno svjetlo da nam u tome da maksimalnu podršku. Dakle mogu zaključiti da je, usprkos početno neugodnim tonovima, to ipak bio konstruktivan razgovor - kaže Roland Sušanj, inače radnički predstavnik u NO-u riječkog brodogradilišta te jedan od kreatora ideje plana B u nažalost izglednom scenariju - izostanka ozbiljnih ponuđača za vodeći kvarnerski škver.

Usprkos Vladinim porukama kako drugi pokušaj prodaje nacionalnih navoza ima dobre izglede i potencijalno ozbiljne kupce, deset dana prije zatvaranja natječaja, malo tko u to vjeruje. Naime, da je to istina u svim bi brodogradilištima danas bila gužva, a kupci bi čekali u redu da kroz dubinsko snimanje prikupe čim više podataka. No ništa od toga.

Primjerice u 3. maju do danas su se pojavili samo predstavnici samoborske tvornice vijaka DIV, a od tajanstvenih Rusa ili moćnih austrijskih metalca iz tvrtke A-Tec nitko se nije javio čak niti telefonom. Premda to nitko ne želi javno potvrditi, iz više izvora čujemo da je svim uprava iz Vlade stigla poruka da čim prije sami izrade alternativni plan.

Kako doznajemo, na tome ozbiljno rade i već su daleko odmakli Splićani, trećemajci su svoj plan u načelnoj formi već prezentirali, Trogirani animiraju brodare svoje dugogodišnje klijente na koje računa i Kraljevica za koju je ozbiljno zagrizao multimilijarder Philip Zepter. No nema odgovora na ključno pitanje - što će na takve scenarije reći Europska komisija koja je i nedavno poslala jasnu poruku Vladi - ako odstupite od dogovorenog, pregovori oko brodogradnje kreću ispočetka

Plan trećemajaca u šest točaka

1. država daje radnicima brodogradilište pet godina na upravljanje

2. država nadzire poslovanje i u svakom trenutku može raskinuti ugovor

3. Vlada preuzima financijsku sanaciju

4. potpore na razini EU brodogradilišta

5. dodatne mjere radi tržišne krize

6. ako plan uspije, država poklanja dionice radnicima. U slučaju neuspjeha, radnici prihvaćaju svaki scenarij

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:21