EKSKLUZIVNO

Popis povlaštenih političara: Državni stan dobilo je 35 dužnosnika, otkrivamo tko su ti ljudi

Dio dužnosnika koji godinama žive u državnom stanu nikad se nisu prijavili u Zagrebu

Mile Horvat, Željka Josić, Oleg Butković, Božo Petrov, Željko Plazonić i u pozadini zgrada u Jurišićevoj u kojoj živi Zvonimir Frka Petešić

 Marko Todorov/Cropix

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera, dobio je od države najveći službeni stan na korištenje, veličine 96,61 četvorni metar, koji plaća 483 kune mjesečno, a Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Leon Žulj, ravnatelj Uprave u Ministarstvu graditeljstva, te Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, koriste najmanje državne stanove veličine 31 četvorni metar.

Pokazuje to analiza koju smo proveli nakon što se počelo propitkivati na koji je način Frka-Petešić dobio na korištenje državni stan u Jurišićevoj.

Frka-Petešić je prema tadašnjoj Uredbi, podsjetimo, imao pravo na stan jer u svom niti u vlasništvu supruge nije imao nekretninu u Zagrebu i 50 kilometara od njega, niti useljiv stan ili kuću u najmu. Tvrdi da je plaćao najam kod prijatelja u Dubravi, ali da se prije nego što je postao dužnosnik morao iseliti iz toga stana, pa je u tom trenutku bio u otkaznom roku i prebacio prebivalište sa Zagreba na Sali.

Iz Ministarstva graditeljstva pojasnili su kako prebivalište nije uopće uvjet da netko dobije stan, nego samo činjenica da nema nekretninu u vlasništvu niti u najmu, no prema podacima koje objavljujemo, nijedan državni dužnosnik od njih 35 koji koriste stanove, nije imao prijavljeno prebivalište u Zagrebu.

Za 93m2 najam od 468 kuna mjesečno

Iza Frke-Petešića, drugi najveći državni stan koristi Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa. Stan je veličine 93,69 četvornih metara, uselila se u rujnu 2016., plaća najam 468 kuna mjesečno.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, ima stan od 92,64 četvorna metra, koji koristi od siječnja 2017. i plaća ga 463 kune.

Mario Banožić, ministar obrane, koristi stan od 92,26 četvorna metra, uselio se tamo u kolovozu 2019. i plaća ga 461 kunu.

Svi četvero imaju prijavljeno prebivalište izvan Zagreba, ali boravište u Zagrebu, što znači da plaćaju prirez od 18 posto.

To se pak ne može reći za sedam drugih dužnosnika koji koriste stanove, imaju prebivalište izvan Zagreba, ali nemaju boravište u metropoli, gdje rade.

Tako ministar prometa Oleg Butković na raspolaganju ima državni stan od 66,75 četvornih metara u Ilici, u koji se uselio u prosincu 2016. Prebivalište ima u Novom Vinodolskom, ali boravište nije prijavio u Zagrebu. Novi Vinodolski ima stopu prireza od sedam posto. Da je kojim slučajem prijavio boravište u Zagrebu, Butković bi mjesečno plaćao oko 380 kuna više prireza.

Ministar kaže da više vremena provede u Novom Vinodolskom nego u Zagrebu, pa da zbog toga nije prijavljivao boravište.

- Ja sam veći dio tjedna doma, u ovih šest godina nijedan vikend nisam proveo u Zagrebu. U Novi odem i preko tjedna jer mi je na sat i pol vožnje. Imam malu djecu i obitelj tamo, koji nikad ne dolaze u Zagreb. U Zagrebu prespavam možda samo dan-dva u tjednu - pojašnjava Butković.

Prema Zakonu u prebivalištu, boravište je mjesto i adresa gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila i prijavljuje se ako traje dulje od tri mjeseca ili je uvjetovano ostvarivanjem samo pojedinih prava i obveza vezanih uz životne interese, poput zaposlenja.

Opći porezni zakon pak definira "uobičajeno boravište" koje ima porezni obveznik u onome mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tome mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno.

"Uobičajenim boravištem smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine", stoji u Općem poreznom zakonu.

Božo Petrov, saborski zastupnik i predsjednik Mosta, također je dobio stan na korištenje od 66,75 četvornih metara, u koji se uselio u veljači 2016. On ima prebivalište u Metkoviću. Metković ima osam posto prireza i da je prijavljen u Zagrebu, plaćao bi 334 kune više.

Njegov kolega Nikola Grmoja, koji koristi stan od 62,3 četvorna metra, u koji se uselio u rujnu 2020., iako ima prebivalište u Metkoviću, prijavio je boravište u Zagrebu, kao i Mostov Marin Miletić, koji je iz Rijeke, ali ima boravište u metropoli.

Grmoja kaže kako mu se u Zagreb doselila i supruga i dijete, pa je zato prijavio boravište, te se odrekao naknade za odvojeni život, što nije slučaj s Petrovom koji, kaže, stalno putuje u Metković.

- Petrov više boravi u Metkoviću nego u Zagrebu – tvrdi Grmoja, a isti je slučaj, kaže, i s njihovim saborskim zastupnikom Antom Kujundžićem koji koristi stan od 33 kvadrata.

Koliko mjesečno uštede?

Prijavljeno boravište u Zagrebu nemaju ni neki državni tajnici. Mile Horvat, SDSS-ov državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, prijavljen je u Kneževim Vinogradima, gdje nema prireza, a stan od 31 kvadrata koristi od studenog 2012. U Zagrebu bi mjesečno plaćao 658 kuna prireza.

Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, od prosinca 2016. ima stan od 50 kvadrata. Prebivalište mu je u Viškovu, gdje nema prireza, boravište nije prijavio, pa tako ni on ne plaća prirez koji bi u Zagrebu mjesečno iznosio 619 kuna.

Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju, ima stan od 37 kvadrata od studenog 2020., i prijavljeno prebivalište u Sisku. Sisak ima 10 posto prireza, pa mjesečno uštedi dvjestotinjak kuna.

Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, na korištenje je dobila stan od 68,5 četvornih metara, uselila se tamo u listopadu 2020. Ona ima prebivalište u Slatini, gdje je prirez šest posto, boravište nema u Zagrebu, pa mjesečno uštedi oko 400 kuna.

Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, u stan od 37,5 četvornih metara uselio se u travnju 2017. On ima prebivalište u Pazinu gdje je prirez devet posto, pa je uštedio oko 300 kuna mjesečno.

Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, plaća 10 umjesto 18 posto prireza pa je mjesečno uštedio oko 250 kuna.

Naknada za korištenje stanova u strogom centru od pet do 30 kuna po kvadratu

Državne nekretnine upravljaju sa 122 stana za službene potrebe, od kojih je 86 u Zagrebu.

Državni dužnosnici koriste 35 stanova, a pravosudni 58. U Zagrebu postoje tri zgrade u kojima se nalazi najveći broj tih stanova, i to u Ilici, Palmotićevoj i Kukuljevićevoj. U Ilici dužnosnici najam stana od oko 65 četvornih metara plaćaju 1150 kuna, a onaj od oko 35 kvadrata 795 kuna.

Za Palmotićevu mjesečno moraju izdvojiti 1480 kuna za stan od oko 65 četvornih metara, 1230 kuna za oko 45 kvadrata, a 1040 kuna stoji ih stan od oko 35 četvornih metara. Stanove koji nisu u ovim zgradama, poput onoga u Jurišićevoj, plaćaju samo pet kuna po četvornome metru.

Ovaj cjenik definiran je odlukom koja je na snazi još od 2001., a potpuno je nevjerojatno da Vlada ni nakon 20 godina nije mijenjala pravila, iako su cijene nekretnina u dva desetljeća u Zagrebu narasle više puta.

Sada iz Vlade najavljuju da će mijenjati zakon, uredbe i odluke.

Službene stanove koriste i državni tajnici Dunja Magaš (57,4 kvadrata), Šime Mršić (33 kvadrata), Tomislav Mihotić (50 kvadrata), Žarko Katić (48 kvadrata), Tomislav Paljak (49 kvadrata), kao i ravnatelji uprava u ministarstvima Monika Udovičić (32,75 kvadrata), Siniša Orlić (37,75 kvadrata) te Momir Karin (35,45 kvadrata).

Tu su i saborski zastupnici HDZ-a Goran Ivanović (32,75 kvadrata), Ankica Zmaić (35,45 kvadrata), Ivan Radić (32,75 kvadrata), Vesna Bedeković (37 kvadrata), Nada Murganić (34 kvadrata), Nikolina Baradić (33 kvadrata), Josip Begonja (36 kvadrata), Anita Pocrnić Radošević (38 kvadrata), Nikola Mažar (50 kvadrata) te Ivan Budalić (31,60 kvadrata). Stan je dobila i zastupnica SDP-a Sanja Radolović (37,50 kvadrata).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 15:58