PUNO NELOGIČNOSTI

Popis pravnih osoba od državnog interesa podijelio saborsku većinu i opoziciju

Svrha mu je dužnosnicima omogućiti ulazak u Upravno vijeće Fonda i zato ću glasovati protiv, izjavila je Dalija Orešković
Dalija Orešković
 Damjan Tadic/CROPIX

Vladin prijedlog da se dopuni popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa i na njega doda Fond za obnovu Zagreba od potresa podijelio je u utorak saborsku većinu i opoziciju.

Za Daliju Orešković (Centar) taj je popis relikt starog zakona od kojeg treba odustati jer mu je jedina svrha omogućiti dužnosnicima, "prvom ešalonu", da se postave u upravna vijeća i nadzorne odbore tih pravnih osoba.

- Konkretno, svrha mu je dužnosnicima omogućiti ulazak u Upravno vijeće Fonda i zato ću glasovati protiv - najavila je zastupnica pozivajući sve klubove da je u tome podrže.

Miro Bulj (Most) čudi se što su na popisu brojne agencije, kulturne institucije, ali ne i Viteško alkarsko društvo te Sinjska alka.

- Nelogično je da su na popisu visoka učilišta, ne i srednje i osnovne škole, na popisu je zagrebački HNK, ne i onaj u Rijeci i Splitu - dodaje Stjepo Bartulica (DP).

Je li nužno da država i nitko drugi upravlja svim tim ustanovama i radi li to dobro, racionalno, u interesu hrvatskih građana, pita Bartulica.

HDZ će podržati predloženu dopunu, suglasan je da su razlozi za nju životne situacije - neke su pravne osobe ukinute, neke su promijenile nazive, neke više nisu u vlasništvu Hrvatske pa se brišu s popisa, osnovane su neke nove.

Krunoslav Katičić ističe da će se dodavanjem Fonda na popis pojačati transparentnost, javnost i učinkovitost Fonda, dobro je da se taj, ali i Fond za obnovu Vukovara popune odgovarajućim kadrovskim rješenjima.

Dinamična rasprava, koja se prometnula u prozivke za (ne)učinjeno u Dalmatinskoj Zagori i šire, između HDZ-ovih i Mostovih zastupnika okončana je opomenom s oduzimanjem riječi Nikoli Grmoji.

Predsjedavajući Furio Radin u jednom je trenutku ustvrdio da su, od moguća dva, u Sabornici tri Mostovca, Grmoja je najavio da će ju napustiti, no prije toga je zamolio sve kolege iz HDZ-a da Bulja od danas pozdravljaju s "mnogopoštivani kolega".

- Italija i Hrvatska odlučile su zajednički proglasiti isključivi gospodarski pojas, čovjek vam 10 godina govori da je to dobro, pa molim da se promijene pravila pozdravljanja - zatražio je Grmoja i zaradio opomenu pa napustio Sabornicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:58