SANIRANJE ŠTETE

Poplave u Dubrovniku: Situacija se normalizira, voda za piće mora se prokuhavati, bez struje nekoliko sela

 Anton Hauswitschka/Dubrovački Vjesnik/CROPIX

DUBROVNIK - Situacija na dubrovačkom području nakon obilnih padalina, koje su jutros te poslijepodne uzrokovale prometni kaos i veliku materijalnu štetu, tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati počela se normalizirati.

Vatrogasci, koji su danas imali preko 150 intervencija, uz pomoć gradske komunalne službe te vodovoda, čistoće, policije kao i pripadnika poduzeća za održavanje cesta aktivno djeluju na saniranju šteta na prometnicama i stambenim te poslovnim objektima.

FOTO Olujno nevrijeme i u Splitu: Automobili 'zaplovili' ulicama dalmatinske metropole

FOTO, VIDEO: U Dubrovniku poplavljene sve trgovine i kuće na Stradunu, bujica nosila ljude po cesti! Stanje se u podnevnim satima počelo normalizirati

U svega nekoliko sati na Dubrovnik je palo više od 160 litara kiše na četvorni metar zbog čega je došlo do poplavljivanja brojnih nekretnina u povijesnom središtu grada. Razina vode na Stradunu iznosila je oko 40-ak centimetara. Gradskim službama posao nije olakšavalo niti jako orkansko jugo koje je zaustavilo i normalno prometovanje svih brodskih linija.

Olujno je nevrijeme uzrokovalo i prekid opskrbe električnom energijom na području poluotoka Pelješca te Konavala, a do večernjih sati bez struje su još Petrovo selo, Konavoska brda, Osojnik, Zaton Veliki i područje Mironja.

Na terenu se našlo više od 120 pripadnika vatrogasnih službi u 34 vozila. U stanju pripravnosti nalaze se gradski i Županijski stožer zaštite i spašavanja.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorio je kako je voda za piće je mikrobiološki ispravna, no zbog jače zamućenosti preporuča se prokuhavanje prije konzumacije.

Velika većina osnovnih i srednjih škola te vrtića u Dubrovniku danas su otkazali nastavu.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić najavio je proglašenje elementarne nepogodea za grad Dubrovnik ukoliko će se za to ukazati potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:36