SILOVITO NEVRIJEME

Poplavljen podvožnjak u Belom Manastiru, dvije osobe ostale zarobljene u autima. Spasili ih policajac i vojnik

Pružena im je prva pomoć, a vozilo Hitne pomoći odvezlo je jednog putnika, koji je bio pod šokom, u KBC Osijek
Nevrijeme u Novoj Gradiški
 Radio Nova Gradiška

Najavljeno nevrijeme praćeno obilnom kišom i ponegdje tučom stiglo je u petak poslijepodne u Hrvatsku.

Najdramatičnije je bilo u Belom Manastiru.

- Dvije su osobe ostale zarobljene u automobilima zbog vode ispod podvožnjaka. Intervenirali su vatrogasci, a osobe su izvučene iz vozila neozlijeđene. Vozila su ostala ispod nadvožnjaka pod vodom, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Kako piše portal Slavonija info, u podvožnjaku su zaglavila dva vozila u kojima su bile dvije osobe starije životne dobi. Jedan od njih bio je priklješten u vozilu, a spasila su ih dvojica mladića, policijski službenik Domagoj Gujčić koji je bio na intervenciji i pripadnik HV-a Goran Kresić koji se ondje slučajno našao.

Skinuli su odjeću, uskočili u vodu i izvukli putnike iz vozila, piše Slavonija info. Pružena im je prva pomoć, a vozilo Hitne pomoći odvezlo je jednog putnika, koji je bio pod šokom, u KBC Osijek. Oba putnika su van životne opasnosti. Sve se dogodilo između 18 i 19 sati kada je kiša počela slabije padati.

Problema je bilo i u Novoj Gradiški. Kiša se nakupila na ulicama pa su automobili, doslovce, u nekim dijelovima vozili kroz 'bazene' stvarajući pritom valove. Tamošnji su vatrogasci imali više od pedeset poziva za intervenciju, javlja SB plus.

Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu

- Sve raspoložive vatrogasne snage iz JVP Nova Gradiška su na terenu. Radimo ispumpavanja, uglavnom su to podrumski objekti, ali bilo je i nešto popljavljenih prizemlja obiteljskih kuća. Prvi val je prošao, sad saniramo štetu, a što će biti dalje - vidjet ćemo, kazao je za HRT-ov portal Ivo Pejaković, zapovjednik JVP Nova Gradiška.

- Kiša opet pojačava, očekuje se da će preko noći pasti još 50-100 litara, dodao je Pejaković. Od Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška JVP je tražio i pijesak za zečje nasipe.

Na terenu pomažu i članovi lokalnih DVD-ova - Rešetari, Cernik, Staro Petrovo Selo...

U Slavonskom Brodu su hitne službe spremne dočekale nevrijeme.

- Dramatičnih situacija zasad nema. Nadamo se da će tako i ostati. Trenutno imamo nekoliko intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma u Naselju Livada, za SBplus kazao je Ivan Vuleta, zapovjednik slavonskobrodske Javne vatrogasne postrojbe.

- Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je više desetaka poziva s područja Nove Gradiške i okolnih naselja zbog velike količine oborinskih voda. Poplavljeno desetak podruma u Novoj Gradišci. Angažirani su vatrogasci, komunalno poduzeće te Hrvatske vode, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru.

Na području Nove Gradiške (mikrolokacija Lubinovo) u zadnjih 6 sati palo je 159 litara kise po metru kvadratnom, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Iza 14 sati nevrijeme je zahvatilo dijelove Dalmatinske zagore, osobito uz granicu s BiH. Veliku Duvjakušu je tuča zabijelila, a temperatura zraka pala je na samo 10 stupnjeva. U samo pola sata palo je 18 litara kiše po kvadratnom metru.

Ciklona stigla iz BiH

Čini se kako je ciklona u Hrvatsku stigla iz pravca Bosne i Hercegovine. Tamo je nevrijeme počelo još ranije. Kako javlja Klix.ba ulice Modriče su poplavljene, a na nekim prometnicama je onemogućeno kretanje.

Mještani govore da su pozivali Vatrogasnu stanicu, gdje im rečeno da su imali više telefonskih poziva i prijava poplava.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a apeliralo je na stanovništvo da zaštiti imovinu zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mjestimične pojave klizišta.

Upozorenje je uslijedilo s obzirom na trenutnu hidrometeorološku situaciju i na najavu obilnih oborina.

"Pozivamo građane, privrednike i poljoprivrednike da budu na oprezu i pripravnosti, da redovno prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i prate vremenske prilike, te da po potrebi poduzmu preventivne mjere zaštite, izmjeste mehanizaciju i zaštite poljoprivrednu proizvodnju", navode iz Ministarstva.

Hrvatske vode upozoravaju na moguće obilne oborine i poplave

Hrvatske vode izdale su u petak upozorenje o mogućim obilnim oborinama tijekom ovog vikenda, naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), upozorenje je Hrvatskih voda objavljeno na stranici Ravnateljstva Civilne zaštite.

I Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) je danas upozorio da se tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju značajnije količine oborina pri čemu bi do smirivanja vremena u ponedjeljak neke postaje mogle izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:21