PROBLEMI U LICI

Poplavljeni podrumi, neodgovorni vozači zapeli u vodi, nove prognoze nisu dobre...

Navode kako je zbog visokog vodostaja na dijelu ušće – Brana – Rizovac i vrelo Brana -Rizovac proglašeno pripremno stanje obrane od poplava

Poplava u Obrovcu

 Ravnateljstvo Civilne Zaštite

Zbog obilnih padalina te slijevanja oborina s Velebita nabujale su i iz korita se izlile rječice Novčica, Bogdanica i bujica Tisovac, kao i brojni potoci na gospićkom području.

U Ličkom Novom je poplavljeno pet stambenih objekata i nekoliko gospodarskih zgrada, uglavnom se radi o podrumima, pa nije zabilježena veća materijalna šteta. Poplavljene su i brojne lokalne prometnice, u dva slučaja tamo su zaglavili vozači osobnog automobila, odnosno traktora, jer nisu poštivali izvanrednu prometnu regulaciju.

image

Poplava kod Gospića

Mup
image

Poplava kod Gospića

Mup

Na području malog sliva Lika, kažu u Hrvatskim vodama, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave. Aktiviran je gradski Stožer civilne zaštite, te prognoziraju daljnji rast vodostaja. Prema procjenama stručnih službi najkritičnija točka je trenutno u Ulici popa Frana Biničkog zbog mogućeg izljeva rijeke Novčice u dio obiteljskih kuća.

image

Poplava kod Gospića

Mup
image

Poplava kod Gospića

Mup

- Sve pripreme za izradu zečjeg nasipa su učinjene i ako se situacija pogorša bit će postavljen u vrlo kratkom roku. Operativne snage Civilne zaštite su u punoj pripravnosti i spremne za intervencije u slučaju potrebe. Članovi Stožera su od jutros obišli cijelo područje Grada Gospića, do sada je zabilježena manja materijalna šteta na pet gospodarskih objekata i obiteljskih kuća zbog prodora vode u prostorije. Protekle noći je zabilježeno i nekoliko slučajeva nepoštivanja odluke o zabrani prometovanja zatvorenim dionicama cesta zbog čega je na jednom osobnom automobilu i radnom stroju zabilježena manja materijalna šteta - upozorava Milan Matajia, načelnik Stožera CZ.

Zbog izlijevanja rijeka i potoka zatvoren je promet za sve vrste vozila na sljedećim prometnicama: Žabica-Lički Novi (alternativni pravac Žabica-Divoselo), Donja Kaniža-Lički Novi, Podoštra-Lički Novi (Lički Novi-Trnovačko Novoselo), Smiljan-Trnovačko Novoselo, Put Hrvatske garde - Debelo Brdo, Debelo Brdo-Rosulje, Donja Pazarišta-Podostrana, Mala Plana-Velika Plana, Smiljan – Rastoka.

image

Poplava u Obrovcu

Ravnateljstvo Civilne Zaštite

Kiša više nije tako obilna, a počela je i oseka, što, uz smanjeni protok vode iz Hidrocentrale Velebit, također utječe opadanje vodostaja Zrmanje, koji je u 14.30 iznosio 228 centimetara.

O ograničenju prometa zbog izlijevanja vodotoka malog sliva Zrmanja - zadarsko primorje na prometnicu Gornji Kosinj – Bakovac izvijestilo je ranije danas i Ravnateljstvo Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova. Navode kako je zbog visokog vodostaja na dijelu ušće – Brana – Rizovac i vrelo Brana -Rizovac proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

image

Poplava u Obrovcu

Ravnateljstvo Civilne Zaštite
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:29