MLIJEKO Z BREGOV

Popularni proizvod u Dalmaciji se prodaje po nikad luđoj cijeni, trgovci očito biraju najglupljeg kupca

Naime, Vladino ograničenje cijene mlijeka odnosi se na litru mlijeka, ali se izrijekom ne spominje pola litre...
 Snimio čitatelj/SD

Svaki kupac koji na blagajnu donese pakiranje Vindijinog mlijeka od pola litre, od prodavačice dobije lijepu, šarenu diplomicu na kojoj piše da nije normalan. Točno vidim blagajnice koje su pošle na marendu kako iza vrata od skladišta ćire da vide tko će se mašit‘ za pakiranje pola litre mlijeka.

I kad lik stavi mlijeko u korpu, one riknu od smijeha: "Bože, koji redikul. Koja li se udala za ovakvog tupana, mati mila. Pa mislim, nije lik ružan, ali platit‘ pola litre mlijeka skuplje nego cijeli litar, za to stvarno moraš biti retard".

Dobro, ovo s naljepnicom sam izmislio. Iako bi pošteno bilo da kupcima daju takvu potvrdu. Kao što zubari djeci daju diplomu malog heroja kad im poprave zub.

Sve je počelo odlukom Vlade koja je 22. rujna prošle godine s ponosom objavila: "Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto", piše Slobodna Dalmacija. Cilj takve mjere je da se u ova krizna vremena zaštiti standard građana. I zato, hvala Vladi na dobroj namjeri. Put u oporbu uvijek je popločan dobrim namjerama.

Ako litra mlijeka stoji 0,98 €, Vlada je pretpostavila da bi pola litre trebalo stajati....ček‘, ček‘ da izračunam... 49 centi. Je li tako?

E vidiš, nije! Jer je matematička logika jedno, odluka Vlade drugo, a logika trgovaca nešto sasvim treće.

Naime, Vladino ograničenje cijene mlijeka odnosi se na litru mlijeka, ali se izrijekom ne spominje pola litre. Pa su spretni trgovci nasadili Vladu, tržišne inspektore, a naročito svoje kupce i pola litre mlijeka prodaju 5 centi (40 lipa) skuplje nego cijeli litar. Ako laže novinar, ne laže fotografija. Lijepo piše Mlijeko 2,8% mm Zbregov 0,5 L, Vindija, 1,03 Eur. A pored toga stoji cijena za litru istog mlijeka po 0,98 eura.

Mama je rekla da je mlijeko zdravo. Ali ovakvo, da prostite, j**anje kupaca - nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 04:04