PRATITE UŽIVO

Porast novozaraženih u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, u Karlovačkoj županiji 12 novih

Jučer je do 14 sati u Hrvatskoj zabilježeno 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.183
 Darko Tomas/Cropix

Županijski stožeri diljem Hrvatske objavljuju trenutačno stanje u svojim županijama. Jučer je do 14 sati u Hrvatskoj zabilježeno 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.183. Na bolničkom liječenju je 129 osoba, s pet pacijenata na respiratoru.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA - 8

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 83 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 78 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 294 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka od kojih je 8 pozitivnih rezultata na korona virus (COVID-19). Ukupno je testirano 2817 uzoraka.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

ISTARSKA ŽUPANIJA - 2

Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan 201 uzorak briseva na Covid-19, od kojih su 2 pozitivna. Radi se o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA - 10

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 10 novooboljelih od koronavirusa. Radi se o 4 osobe iz Starih Mikanovaca, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Tovarnika i 1 iz Vukovara, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 137, od kojih su 52 osobe izliječene.

Trenutno su u Vukovarsko-srijemskoj županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3586. U samoizolaciji na području županije nalaze se 462 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 38 radnika (10 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

LIČKO SENJSKA ŽUPANIJA - 0

U Ličko-senjskoj županiji sedmi dan zaredom nema novooboljelih osoba od Covida-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od čega je 8 aktivnih slučajeva. U toj je županiji 21 osoba izliječena te je jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 15 osoba
Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 39 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA - 4

U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata su zabilježene četiri osobe oboljele od koronavirusa. Za sada sve četiri novooboljele osobe imaju blage simptome bolesti, priopćeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Tri novooboljele osobe su kućni kontakti već zaraženih. Sve tri su ženske osobe u sobi od 19, 50 i 82 godine. Četvrta novooboljela osoba je kontakt s posla.

Čekaju se rezultati testiranja za još 15-ak uzoraka.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA - 4

U Brodsko-posavskoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježene četiri novooboljele osobe na virus SARS-CoV-2. Kod tri osobe se radi o kontaktima već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za jednu je osobu u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njenih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 130, dok je broj aktivnih slučajeva 80. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 463 osobe (34 manje u odnosu na prethodni dan).

ZADARSKA ŽUPANIJA - 1

Zadarski stožer civilne zaštite je priopćio da je na području županije u posljednja 24 sata zabilježena jedna novooboljela osoba, a radi se o kontaktu ranije oboljele osobe. Napodručju Zadarske županije trenutačno su 52 osobe zaražene koronavirusom.
Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 6 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka, dodaje se u priopćenju.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA - 12

Zbog večeg broja novooboljelih osoba u posljednja 24 sata, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije najavio je izvanrednu konferenciju za medije.

Sa današnjim danom detektirano je 12 novoobooljelih osoba. 6 je novooboljelih iz Ogulina i 6 iz šire okolice Duge Rese. Ukupno je u Karlovačkoj županiji aktivno 49 slučajeva. U samoizolaciji je 180 osoba. Jučer je u Karlovcu testirano 48 osoba, u Ogulinu njih 34, a danas je u Karlovcu testirana 41 osoba i u Ogulinu 31, priopćeno je na izvanrednoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Dvije osobe su hospitalizirane, a sve ostale su na kućnom liječenju. Nitko nije na respiratoru.

Stanje je na području županije za sada pod kontrolom i u Stožeru misle da će tako i ostati. Iz Stožera su priopćili da je većina novooboljelih već od ranije bila u samoiziolaciji kao kontakti ranije oboljelih, a u Ogulinu je jedna od novozaraženih osoba zdravstveni radnik.

KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA - 1

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus, u Oroslavju.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 12. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba, priopćeno je iz županijskog stožera civilne zaštite.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - 9

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 237 obrađenih testova sa područja županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to 6 osoba iz Splita, 1 osoba iz Solina, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Vrgorca.

Svi novoboljeli kontakti su prethodno oboljelih osoba. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba sa područja grada Zagreba koja je testirana u Splitu.

683 osobe nalaze se u samoizolaciji. 3 covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA - 3

U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježene tri novozaražene osobe koronavirusom. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do 11:00 sati evidentirano je 210 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 64 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a 9 ih je preminulo, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA - 6

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus, tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira.

Prve oboljele osobe na području županije evidentirane su 14. ožujka ove godine, a do danas su sveukupno od COVID-a 19 oboljele 492 osobe. Do sada je izliječeno 275 osoba, osam je preminulo, a trenutno je 209 osoba aktivno na koronavirus.

U Kliničkom bolničkom centru je i dalje hospitalizirano 25 oboljelih, ali je za razliku od jučer, jedan pacijent manje na respiratoru. Ukupno se na uređaju za potpomognuto disanje nalaze tri osobe.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije stavila je u samoizolaciju 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno u samoizloaciji na području naše županije nalazi 438 osoba.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i prema dojavama građana i samoinicijativno. Od dvije dojave jedna se pokazala točnom i to u Tenji gdje se osoba kojoj je izrečena mjera samoizolacije nije nalazila na prijavljenoj adresi. Samoinicijativno su provjerili 90 osoba i nije utvrđeno ni jedno kršenje, dodaje se u priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA - 2

U protekla 24 sata su na području Šibensko-kninske županije zabilježena 2 nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi, koja trenutno boravi na području općine Unešić i ima prebivalište u susjednoj županiji i koji je kontakt osobe iz Slavonije. Druga oboljela osoba je muškarac iz Knina, srednje životne dobi za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

GRAD ZAGREB - 18

U Zagrebu je 18 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su polovica kontakti ranije oboljelih, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu detektirano je 18 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja (zbog sumnje na virus) prošlo 216 korisnika, broj samoizolacija je sedam, a broj upućenih na testiranje je 69. Također, na 'drive in' punktovima je uzeto 157 uzoraka, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare gradskog stožera.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 463 testiranja te da je 18 pozitivnih na koronavirus, tako da je sada u Zagrebu 385 aktivnih slučajeva.

No, istovremno je jučer 18 više potencijalno izliječenih. U samoizolaciju je jučer stavljeno 96 osoba, tako da ih imamo 884 na području Grada Zagreba. Do danas smo obavili ukupno 22.250 testiranja, dodao je.

Za 18 novooboljelih osoba, Šostar je rekao da je za njih devet utvrđen kontakt s ranije evidentiranim pozitivnim sugrađanima, a za njih devet je nejasna epidemiološka anamneza.

Napominje kako često novopozitivni epidemiolozima kažu da im nije jasno kako su se zarazili jer nigdje nisu odlazili, a onda se vidi da su prije tjedan ili deset dana bili na krstitkama, pričestima i tako dalje - znači obiteljskim okupljanjima.

Šostar je izrazio zadovoljstvo što se Zagrepčani gotovo 100-posto pridržavaju propisane mjere nošenja maski za lice u javnom gradskom prijevozu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je apelirao na disciplinu i samodisciplinu građana u pridržavanju epidemioloških mjera jer je to najbolji način preventive.

"Pridržavajući se mjera, da oni koji ne moraju ne pohode velika okupljališta i velike skupove i koncentraciju na malom prostoru i da se striktno prodržavaju mjera. Posebno se to odnosi na naše najugroženije, a to su djeca i ljudi u starijoj životnoj dobi", rekao je Bandić.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA - 5

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Prema njegovim riječima, dobra je vijest što su kod svih petoro poznati izvori zaraze.

- Dva su slučaja vezana za ranije slučajeve iz Zagreba, dva za ranije slučajeve iz Primorsko-goranske županije, a radi se o članovima obitelji. Peti inficirani bio je u Republici Srbiji i boravio je u samoizolaciji odmah po dolasku – rekao je Mićović, ističući da je u PGŽ trenutno aktivno 40 slučajeva, od kojih je devet osoba hospitalizirano, a 31 je u samoizolaciji.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić kazao je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškim do teškim simptomima, no trenutno nitko nije na respiratoru. Istaknuo je da je u riječkom KBC-u 45 respiratora, plus pet rezervnih, te da je respiracijski centar spreman, ukoliko se za to stvori potreba. Prema njegovim riječima, riječki KBC funkcionira normalno te je trenutno broj ukupno hospitaliziranih na razini čitavog bolničkog centra otprilike jednak broju na isti datum prošle godine. Ružić navodi da su razrađene organizacije višeg stupnja sigurnosti, ukoliko dođe do većeg broja hospitalizacija zbog Covida 19, tako da je KBC spreman i za takvu situaciju.

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti dr. Biserka Trošelj-Vukić kaže da je prosječna dob pacijenata hospitaliziranih zbog koronavirusa 60 godina, s time da najmlađa pacijentica ima 31, a najstariji pacijent 81 godinu.

- Valja napomenuti da najmlađa pacijentica ima najblažu kliničku sliku, no hospitalizirana je iz predostrožnosti, zbog više komorbiditeta – kaže doktorica Trošelj-Vukić.

Po njenim riječima, od devet pacijenata, sedam ih ima upalu pluća različite težine, a troje ih je trajno ovisno o kisiku.

- To troje najtežih su importirani slučajevi, jedan je vezan uz Srbiju, drugi uz boravak na Kosovu, odakle se koronavirus proširio na Đakovo, a treći je državljanin Sjeverne Makedonije, odakle je došao prije tri dana – rekla je predstojnica Klinike za infektologiju.

Po njenim riječima, svih devet hospitaliziranih pacijenata vezano je uz izvore zaraze u inozemstvu, a prvi je hospitaliziran još 29. lipnja.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA - 5

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika mlađe i srednje životne dobi, muškoj i ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednjih godina, te mlađem muškarcu iz Metkovića.

Za njih troje je utvrđena epidemiološka veza, a za preostalo dvoje je obrada u tijeku. Izliječena je jedna osoba iz Župe dubrovačke.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4797 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 183 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA - 0

Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi 12. dan zaredom bez novozaraženih osoba.

U protekla 24 sata testirane su 23 osobe i svi su nalazi negativni.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje ostaje samo jedna zaražena osoba. S današnjim danom tri osobe statistički po mjestu prebivališta vode se kao zaražene pod tu županiju, ali borave i liječe se izvan područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA - 0

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od 17. lipnja 2020. godine do danas četrdeset i tri pacijenta su oboljela od kojih šest pacijenata nisu stanovnici županije. Od četrdeset i tri navedena dijagnosticirana pacijenta ostalo je još trideset aktivnih pacijenata koji se nalaze na županijskom prostoru. Od tih trideset pacijenata, tri su pacijenta s područja grada Petrinje, šest s područja grada Sisku, šesnaest s područja grada Kutine, dva s područja grada Novske, jedan s područja općine Martinska Ves, jedan s područja grada Popovače i jedan s područja općine Sunja. Jedna pacijentica s područja grada Kutine koja je bila na kućnom liječenju, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačena je u izolacijsku jedinicu Opće bolnice „Dr.Ivo Pedišić“ u Sisku na daljnje liječenje, priopćio je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA - 0

Danas je u Međimurskoj županiji do 11 sati uzeto 36 uzoraka i svi su nalazi negativni.

U ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost, priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA - 0

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavijestio je javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 40 testiranih uzoraka iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno.

Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj, a od početka epidemije bolesti COVID-19 ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja. Pod mjerom samoizolacije je trenutno pet osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba, dodaje se u priopćenju Stožera.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA - 1

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom, bliski kontakt je prethodno zaražene osobe i posljednjih dana je bila pod mjerom samoizolacije.

Ukupno je sada i dalje pet aktivnih slučaja zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, jer je u međuvremenu i jedna osoba izliječena. Sve zaražene osobe nalaze se izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa tako da trenutno nitko nije na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin. Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 25 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:54