ZABRINJAVAJUĆE

Porazni izvještaj Europske unije: Hrvatska na prvom mjestu po nepovjerenju građana u sudstvo!

Iako smo drugi po broju sudaca u EU, nije se poboljšala njihova učinkovitost, pokazuje novi dokument
Potpredsjednica Europske komisije za transparentnost i vrijednosti Věra Jourová
 Francisco Seco/AFP

Nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj je najveće u Europskoj uniji, pokazuje zadnji izvještaj Europske komisije o učinkovitosti sudstva. Prema ovom izvještaju kojeg je objavila Europska komisija, velika većina građana Hrvatske nema povjerenja u neovisnost sudstva. Ova percepcija da ne postoji neovisnost sudstva stavlja Hrvatsku na neslavno prvo mjestu u Europskoj uniji. Iza Hrvatske slijede Slovačka, Poljska i Bugarska. Najveće povjerenje građana u neovisnost sudstva je u Austriji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj.

U Hrvatskoj čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog za percepciju nedostatka neovisnosti sudstva smatraju utjecaj Vlade i političara na sudstvo, a 63 posto smatra utjecaj i pritisak ekonomskih i drugih interesa.

Iako se smanjuje razdoblje za rješavanje predmeta pred sudovima, Hrvatska je po tome i dalje među državama gdje takvi postupci traju najdulje. I po broju predmeta na 100 stanovnika, za razdoblje od 2012. do 2019. godine Hrvatska je na dnu, a više od Hrvatske imaju tek Poljska i Portugal. Hrvatska je na dnu ljetstvice i po novcu koji se iz proračuna izdvaja za sudstvo, po broju stanovnika. Samo Rumunjska, Litva i Cipar iz proračuna izdvajaju manje. Ali u odnosu na BDP onda je pri vrhu, zbog činjenice da je Hrvatska među najsiromašnijim državama članicama.

Ali Hrvatska je viceprvak po broju sudaca po glavi stanovnika. Jedino Slovenija ima nešto veći broj sudaca od Hrvatske na 100 tisuća stanovnika. Dakle iako ima najveći broj sudaca do sada nije značajno poboljšala učinkovitost dok je nepovjerenje u neovisnost sudstva čak i porasla.

Potpredsjednica Europske komisije za transparentnost i vrijednosti Věra Jourová rekla je da je i pandemija utjecala na porast percepcije o nepostojanju neovisnosti sudstva u mnogim državama članicama Europske unije.

- Ono što je me zabrinjava je da se u nekim državama percepcija o neovisnosti sudstva smanjila tijekom pandemije. Političari bi se trebali suzdržavati od iskušenja da koriste pandemiju kao izgovor za pritisak na neovisne suce - rekla je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:59