JEZIV ZAKON

Porazno izvješće Vijeća Europe o implementaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj: ‘Ovo je duboko pogrešno‘

Među najhitnijim preporukama jest hitno uvođenje termina rodno uvjetovanog nasilja u zakone i praksu
 Paun Paunović/Cropix

Hrvatski sustav ne raspoznaje žrtvu od nasilnika, policija nerijetko privodi i muškarca koji mlati ženu i ženu koja mu kaže "Idiote, prestani", sud kažnjava i nju i njega i na kraju ih oboje šalje na obavezni tretman za počinitelje nasilja: čak 25 posto polaznika takvog tretmana u jednom zagrebačkom domu za žrtve nasilja su žene.

Manje od 10 posto osuđenih nasilnika završi u zatvoru. Čak 83 posto svih zatvorskih kazni su uvjetne - iako je struka nebrojeno puta dokazala da takve kazne na nasilnike nemaju nikakvog učinka: među onima koji su morali u zatvor dvije trećine kazni bile su minimalne ili tek nešto više od toga. Prosječni postupak za seksualno nasilje u Hrvatskoj traje 41 mjesec, u 17,4 posto slučajeva počinitelji su osuđeni uvjetno ili na dobrotvorni rad, a 79,5 posto osuđenih za silovanje dobije kaznu manju od minimalne ili u visini donje trećine propisane skale kazni.

Hrvatski sustav uopće ne poznaje ni termin rodno uvjetovano nasilje, koje se odnosi na nasilje nad ženama zbog toga što su žene; zabrinjavajuće visok udio stručnjaka u sustavu policije, zdravstva i socijalne skrbi, a osobito pravosuđa, ženama žrtvama pristupa s izrazito patrijarhalne pozicije, minimalizira nasilje, pronalazi opravdanja za počinitelje i insinuira (su)krivnju žrtve.

Stoji to, među ostalim, u prvom temeljnom izvješću za Hrvatsku koje je sastavio GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence), posebno neovisno tijelo pri Vijeću Europe za nadziranje implementacije Istanbulske konvencije, koja je u Hrvatskoj na snazi već pet godina.

Čine ga 15 stručnjakinja i stručnjaka iz zemalja potpisnica Konvencije, a izvještaj za Hrvatsku izrađen je temeljem službenih strategija, dokumenata i baza podataka, izvještaja koje su dostavili Vlada te nevladine udruge i neposrednih sastanaka.

Ozbiljne preporuke

- Izvješće je očekivano i potvrđuje primjedbe na koje udruge neprestano upozoravaju. GREVIO je hrvatskim vlastima izdao vrlo ozbiljne preporuke i očekujemo da se njihovom implementacijom bave odgovorni na najvišoj mogućoj razini - kaže Lorena Zec iz SOS Rijeka, udruge koja je sudjelovala na izvješću nevladinog sektora za GREVIO.

Među najhitnijim preporukama, koje se provlače cijelim dokumentom Izvješća, jest hitno uvođenje termina rodno uvjetovanog nasilja u zakonske i druge državne dokumente i praksu te neodloživog propisivanja sustavne, trajne i obavezne edukacije na svim razinama sustava koji su uključeni u borbu protiv nasilja nad ženama.

- U našim je zakonima nasilje rodno neutralno i stalno slušamo kako nije riječ o nasilju nad ženama jer je "nasilje - nasilje" te nema roda. To je duboko pogrešno, ovdje je riječ o nasilju nad ženama koje proizlazi iz različitih pozicija moći, iz predrasuda i dubokih patrijarhalnih obrazaca ponašanja - ističe Zec te dodaje kako se nada da će Ministarstvo pravosuđa iskoristiti trenutak te da će radne skupine za izmjenu zakonodavstva, koje upravo izrađuju izmjene Kaznenog zakona, odmah uvrstiti u izmjene i preporuke GREVIO-a.

Upravo je taj prijedlog na radnoj skupini čvrsto i dosad zastupala Autonomna ženska kuća Zagreb, čija predstavnica, odvjetnica Sanja Bezbradica, ističe kako država njihove prijedloge dosad nije prepoznavala. Nada se da će se to sada promijeniti te da će doći do oštrih i hitnih izmjena evidentno loših praksi.

Reakcija ministarstva

- Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga kontinuirano radi na unaprjeđenju sustava zaštite žena žrtava nasilja te je u dva ciklusa 2019. i 2021. znatno unaprijedilo zakonodavni okvir u cilju sprječavanja nasilja nad ženama. U tijeku je završna faza izrade paketa zakonskih izmjena s ciljem unaprjeđenja zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te uvođenja specijalizacije sudaca za predmete vezane uz nasilje nad ženama.

Specijalizacija će pridonijeti osnaživanju i osvješćivanju pravosudnih dužnosnika za problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - odgovorili su nam u resornom Ministarstvu na naš upit u kojem tražimo da ministar Ivan Malenica prokomentira dosta porazno Izvješće GREVIO-a.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe kako GREVIO kroz svojih 70-ak preporuka šalje "ključnu i, nažalost, očekivanu poruku da Republici Hrvatskoj nedostaju razvoj i dosljedna primjena rodno osjetljivih sveobuhvatnih politika, sustavna prevencija i edukacija stručnjaka i stručnjakinja na svim razinama".

- Osobito pozdravljam preporuku o uvođenju individualne odgovornosti za propuste prilikom sprječavanja, istraživanja i kažnjavanja slučajeva nasilja nad ženama - kaže pravobraniteljica Ljubičić.

Neka skloništa ženama savjetuju da "oproste mužu"

1. U Hrvatskoj ne postoji ni jedan centar za žrtve silovanja. Medicinsku pomoć pruža im dežurni liječnik, a ako žrtva ne želi odmah prijaviti zločin, liječnik nema mogućnost uzeti dokaze jer forenzički komplet smije imati samo policija. To treba hitno promijeniti.

2. Žrtve nasilja u Hrvatskoj očito ne znaju na što sve imaju pravo: jedna jedina žrtva podnijela je zahtjev za odštetu tijekom 2019. GREVIO traži od Hrvatske da upozna žene s njihovim pravima.

3. GREVIO s osobitom ozbiljnošću upozorava Hrvatsku da centri za socijalnu skrb nerijetko optužuju majke, žrtve nasilja, za opstrukciju kontakata djeteta s ocem nakon razvoda te učestalo koriste termin "sindrom roditeljskog otuđenja", koji se posebno veže za Polikliniku za djecu, a nema znanstvenog utemeljenja.

Od Hrvatske traže da hitno poduzme potrebne mjere i osigura stručno provođenje razvoda i donošenje mjera vezanih za kontakte djece i nasilnika.

4. Hrvatska nije dostigla broj kreveta u skloništima za žene i djecu žrtve nasilja propisan Istanbulskom konvencijom, a u dijelu skloništa stručnjaci se ne vode načelom zaštite dostojanstva žene već očuvanja svetosti obitelji te savjetuju žrtvama da oproste nasilniku i prihvate svoju ulogu žene. GREVIO traži uspostavljanje minimalnih standarda u svim skloništima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:03