FESTIVAL VINA

Poreč postaje epicentar za ljubitelje vina: Na Vinistri će svoje proizvode izložiti više od 110 izlagača

Vinoljupci će od 6. do 8. svibnja u Žatiki imati prilike obići na 3.500 metara kvadratnih štandove.

Prizor s Vinistre

 Tz Poreč

Poreč će ovoga vikenda opet biti epicentar ovog dijela regije za ljubitelje vina i svega vezanog u vinski svijet, jer se u dvoranu Žatika vraća sajam Vinistra u svom 28. izdanju. Najveći vinski sajam u Istri otvara se danas u 13 sati. Nakon dobrih turističkih brojki za uskršnji i nakon toga prvomajski vikend, koji su nadmašili čak i najbolja predviđanja i predstojeći se vikend u gradu očekuje povećani broj turista i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Vinoljupci će od 6. do 8. svibnja u Žatiki imati prilike obići na 3.500 metara kvadratnih štandove gdje će svoje proizvode izložiti više od 110 izlagača, od čega 80 vinara. Kako ističu organizatori iz udruge vinara i vinogradara Istre Vinistra, interes izlagača nikad nije bio veći, vjerojatno i zato što su se nakon dvije restrikcijske godine svi zaželjeli druženja s poslovnim partnerima i ljubiteljima vina. Vinistra svoja vrata otvara sutra, 06. svibnja u 13 sati prigodnom svečanošću, a za vikend sajam se otvara u 11 sati. Svakoga dana sajam ostaje otvoren do 19 sati.

Nakon sajma, posjetitelji se mogu spustiti do centra Poreča gdje zabavu i degustaciju mogu nastaviti u nekom od brojnih porečkih restorana, barova i ugostiteljskih objekta na rivi ili starom gradu, koji će uz posebno istaknuti logo Vinistre nuditi neki piće dobrodošlice, a neki i prigodne menije.

- Rekao bih da je Vinistra za Poreč, ali i Hrvatsku puno više od sajma vina i vinarske opreme – ona je kroz sve svoje godine djelovanja brendirala i Istru, i malvaziju, i Poreč kao mjesto susreta najboljih vinara. Drago mi je što se vratila u Žatiku i što ćemo sigurno imati prilike uživati u jednom od dobrih izdanja Vinistre - zaključio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Predstavljanje europskog projekta The Malvasia Myth i masterclass s vinima iz projekta, vođena degustacija svjetskih malvazija, Chardonnay expression in Istria, pjenušci od autohtonih kvarnerskih sorti, finger food Plave Lagune u pop-up vinoteci…, tek je mali dio bogatog stručnog programa koji vas ovog vikenda očekuje u Poreču.

- Na ovogodišnjem izdanju Vinistre sudjelovati će i međunarodni partneri na projektu „The Malvasia Myth“ čiji je cilj valoriziranje i brendiranje svih vina koja se danas nazivaju imenom Malvazija, odnosno promocija njihovih područja i proizvođača. LAG "Središnja Istra“ kao partner na ovom projektu u suradnji s Udrugom Vinistra ugostiti će predstavnike partnera iz Grčke i Italije te ih upoznati s područjem, specifičnostima, razvojem i značajem malvazija u Istarskoj županiji. Partneri će ujedno na zajedničkom štandu na Vinistri predstaviti svoja vina te će tako posjetitelji moći kušati malvazije iz Grčke i Italije, ali i ostalih područja koja se diče proizvodnjom ove vinske sorte. Po prvi put biti će postavljen i štand posvećen ocjenjivanju Svijet malvazija. Upravo će se na tom punktu moći kušati malvazije iz deset zemalja uz vođene degustacije sommeliera u suradnji sa Hrvatskim sommelier klubom - kaže Ivan Marić, direktor Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 07:24