DOBRA SEZONA

Poreč premašio dva milijuna noćenja: Niti 2019. godine nije bilo toliko upita za smještaj s ulice

Inače, ovih dana u Poreču boravi dnevno oko 23.000 turista što je izvanredan podatak budući da je špica sezone prošla
Poreč
 World Pictures/Alamy/Profimedia

Poreč je 30. kolovoza 2021. prešao dva milijuna noćenja, a do jučer je taj broj narastao na 2.035.000 noćenja, čime smo trenutno na 71 posto ostvarenja od rekordne 2019. U jednom trenutku je u kolovozu bilo izvrsnih 31.000 gostiju u gradu, što je u ovo korona-doba fantastičan rezultat, rekao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik koji je zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem izrazio veliko zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom. Kako je dodao, počela je polako i nepredvidljivo, a na kraju je prerasla sva očekivanja. Vesele i odlične najave za posezonu – popunjenost hotela do kraja rujna, najavljuju da je moguće do kraja godine ostvariti 2,5 milijuna noćenja što bi bilo 80 posto od ukupnih rezultata u 2019. godini.

Prema podacima TZ-a po brojnosti u kolovozu prednjače Nijemci, koji su ostvarili 40 posto više noćenja nego 2019. godine. Slijede Slovenci sa 57 posto, Talijani (45%), Nizozemci (101) i Česi sa indeksom 129 posto. Najviše se noćilo u hotelima (indeks 67), privatnom smještaju (82), kampovima (103) te nekomercijalnom smještaju (77).

Inače, ovih dana u Poreču boravi dnevno oko 23.000 turista što je izvanredan podatak budući da je špica sezone prošla.

- S obzirom da su dva hotela i jedna depandansa zatvoreni ove godine ovo su izvrsni rezultati. Prosječan boravak turista u kolovozu bio je 29.000 dnevno, nekoliko dana stigli smo do nevjerojatnih 31.000 turista na dan, a sada smo na 23.000. U nekim trenucima Poreč je izgledao kao u najboljim turističkim godinama – lokali prepuni, krcati trgovi i ulice, za restorane je trebala rezervacija mjesta. Niti 2019. godine nije bilo toliko upita za smještaj s ulice, dakle od gostiju koji su došli bez rezervacije. Jednostavno tražio se krevet više, istaknuo je Velenik. Dodao je da smo i dalje u narančastom na ECDC-ovoj karti i nada se da će tako i ostati.

Gradonačelnik Peršurić rekao je da se može reći da je ova godina rekordna, jer svi objekti su bili puni, odnosno nisu niti svi bili u funkciji.

- Svi smo itekako zadovoljni ostvarenim rezultatima, i nadamo se da ćemo i u ovom mjesecu nastaviti s dobrim rezultatima. Najave su dobre. Uzmimo u obzir da je Poreč prešao dva milijuna noćenja, ali i da su druge općine na Poreštini ostvarile rekordne rezultate, a veliki broj ljudi osjetili smo i na ulicama Poreča jer sve te destinacije prirodno gravitiraju našem gradu. Osobno smatram da se moramo posvetiti manifestacijama, oduvijek smo bili grad manifestacija jer imamo i iskustvo i mogućnosti organizirati ih, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Dodao je kako ima najavljenih manifestacija i u idućem razdoblju, te će biti prilagođene epidemiološkim prilikama.

- Na početku godine nismo ostvarili velike rezultate, ali imali smo sreće jer su se u Poreču odvijala brojna sportska događanja zahvaljujući kojima nam je stiglo na tisuće gostiju. I oni su doprinijeli ostvarenju ovih izvanrednih rezultata, rekao je Peršurić i zahvalio svim ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima na radu i trudu i doprinosu uspješne turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 23:15