SLUČAJ DAJLA

Porečki biskup Milovan ponovno pod pritiskom Vatikana: Očekuje se njegova ostavka

Vatikan od prošlog ljeta želi smijeniti uglednog istarskog biskupa nakon što je iskazao otvoreni i javni neposluh, te odbio predati crkvenu imovinu župe Dajla talijanskim benediktincima
 Goran Mehkek / Cropix

Porečki biskup Ivan Milovan podnosi ostavku. Premda ovu vijest, koja je plasirana iz visokih crkvenih kuloara, u porečkoj biskupiji ne potvrđuju, ali ni demantiraju, navodno je ostavka pitanje dana.

Nakon višemjesečnog zatišja izgleda da je ponovno aktiviran pritisak iz Vatikana koji još od prošlog ljeta želi smijeniti uglednog istarskog biskupa, a nakon što je iskazao otvoreni i javni neposluh, te odbio predati crkvenu imovinu župe Dajla talijanskim benediktincima koji se oko te vrijedne imovine godinama spore pred hrvatskim sudovima.

Vatikan je mimo našeg pravosuđa spor odlučio riješiti izravno intervencijom Pape Benedikta sa zahtjevom da biskup Milovan potpiše "predaju" te imovine benediktincima iz Praglie i pritom još podmiri i sve sudske troškove.

Kako je Milovan rekao odlučno ne, Papa ga na jedan dan razrješuje i imenuje privremenim biskupom španjolskog kardinala koji potpisuje sporni ugovor no tada kreće Milovan žestoki otpor koji uključuje i hrvatsku vladu.

Cijeli se slučaj tada dodatno pravno komplicira i do danas mu se ne nazire kraj, a Papa imenuje monsinjora Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima u Porečko-pulskoj biskupiji.

Od Kutleše se očekuje da riješi spor na način kako je to zamislio Vatikan, no uz aktivnog Milovana ta je zamisao očito teško provediva. Iz neslužbenih izvora doznaje se da je državni tajnik Svete Stolice, kardinal Bertone, prije nekoliko dana pismeno zatražio ostavku porečkog biskupa, a on je očito pod takvim pritiskom nemoćan.

Da se sprema odlazak biskupa Milovana doznali su i istarski politički kuloari.

"Točno je, upravo sam čuo da će se ipak dogoditi ostavka i to me priznajem jako žalosti, ali i ljuti. Ako je točno da je to posljedica izravnog pritiska iz Vatikana onda sam uvjeren da će se Vatikan jako zamjeriti cijeloj Istri koja izuzetno cijeni i poštuje svog biskupa. Čudi me da se ponovno time bave kada imaju toliko svojih unutarnjih problema i skandala velikih razmjera", rekao nam je IDS-ovac Damir Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:41