U ČETIRI TOČKE

'POREZ NA NEKRETNINE JE DOBRA STVAR, EVO I ZAŠTO' Poznati hrvatski ekonomist detaljno objasnio zašto je sporni porez nužan za Hrvatsku

 
 Marko Todorov / Damir Krajač / Hanza Media

Diljem Hrvatske ovih dana održavaju se brojni prosvjedi protiv poreza za nekretnine, a o vrućem pitanju oglasio se i Damir Novotny Poznati hrvatski ekonomist je u detaljnom priopćenju jasno objasnio zašto je sporni porez zapravo dobra stvar, prenosi Novi list.

'Uvođenje poreza na nekretnine (ad valorem) je nužno zbog slijedećih razloga':

1) ovaj porezni oblik osigurava stabilne i dugoročno izvore prihoda jedinicama lokalne samouprave iz kojih se moraju financirati komunalni poslovi - paradoksalno najniže komunalne naknade imaju primorske JLS najbogatije nekretninama i s najslabije razvijenom komunalnom infrastrukturom. Vlasnici nekretnina, često izgrađenih bez plaćanja komunalnog doprinosa, nisu dovoljno doprinijeli razvoju komunalne infrastrukture bez koje nema niti lokalnog razvoja, pa tako niti ranih mjesta. Brojni požari u Dalmaciji ove godine su u velikoj mjeri posljedica nedovoljno razvijene komunalne infrastrukture (lokalne prometnice, vodovod, rasvjeta, odvodnja i dr).

2) porez na nekretnine ima snažno makro-ekonomsko izravnavajuće djelovanje. Niska razina oporezivanja nekretnina nadoknađena je visokom razinom oporezivanja potrošnje i rada, čime je hrvatska ekonomija postala nekonkuretna. Povećavanje poreznog opterećenja nekretnina treba također obeshrabriti ulaganja nacionalne štednje u nekretnine koja imaju vrlo niske učinke na lokalno zapošljavanje. Desetljećima je niska razina oporezivanja nekretnina ohrabrivala ulaganja u neproduktivne nekretnine koje danas predstavljaju mrtvi kapital, potiču rentijerske ekonomske strukture, ne stvaraju radna mjesta i povećavaju sivu ekonomiju (procjenjuje se da siva ekonomija u Hrvatskoj ima razinu oko 30% BDP-a). Svi porezni obveznici su ulagali u cestovnu infrastrukturu prema Jadranskom moru te je na taj način povećana cijena nekretnina. Ceste plaćamo svi kroz visoke trošarinske poreze, a vlasnici brojnih nekretnina uz obalu ne plaćaju odgovarajuće poreze.

3) odlaganje uvođenja poreza na nekretnine će zapravo poništiti pozitivne učinke poreznog rasterećenja dohodaka. Mit o nekretninama kao nacionalnoj štednji ne može se argumentirati empirijskim dokazima. Ulaganja u nekretnine, asimetrično uz more a daleko manje u Slavoniji, uglavnom je financirano kreditima koji su obezvrijeđeni inflacijom ili državnim subvencijama, opet na teret svih poreznih obveznika. Hrvatski građani nisu ulagali u nekretnine kao štednju već u većini slučajeva kao poduzetničke projekte namijenjene iznajmljivanju. Postavlja se također pitanje zašto bi novčana štednja bila oporeziva za nekretnine ne.

4) i konačno: sve europske zemlje imaju oveden ovaj porezni oblik, samo ne i Hrvatska, podjednako mediteranske zemlje kao i zemlje na sjeveru Europe.Ne postoje dovoljno kvalitetni argumenti za odgađanje uvođenja ovog poreza. Upravo suprotno. Najveći protivnici uvođenja ovog poreza su upravo vlasnici brojni nekretnina koje iznajmljuju. vrlo često ne prikazujući te dohotke u procesu oporezivanja", kaže Novotny, prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 20:44