AFERA PISMOHRANA

POREZNA ODGOVORILA BIVŠOJ ŠEFICI NADZORA 'Ana Marčeta je iskoristila privatni odnos s nadređenim da smijeni kolege'

‘Nad njom je pokrenut interni nadzor u sklopu kojeg će morati dokazati porijeklo i način stjecanja imovine’
 Boris Kovačev/CROPIX

Krajem 2013. godine Ana Marčeta imenovana je voditeljicom Službe za nadzor u Područnom uredu Zagreb, a na temelju inicijative i preporuke tadašnjeg pročelnika Područnog ureda Dubrovnik Borisa Šuvaka. Jer je u ljeto 2013. godine porezna revizorica Ana Marčeta bila na ispomoći u nadzorima provedbe fiskalizacije upravo u Područnom uredu Dubrovnik. Nakon preuzimanja funkcije ravnatelja Porezne uprave od strane Borisa Šuvaka uslijedilo je daljnje imenovanje službenice Ane Marčeta kao osobe za kontakt s Državnim odvjetništvom te imenovanje u savjetodavna tijela, bazirano isključivo na zahtjevu iz Ureda ravnatelja, što sama službenica naglašava”, službena je reakcija iz Središnjeg ureda Porezne uprave na prozivke koje je uputila bivša šefica Službe za nadzor pri zagrebačkom Poreznom uredu, a danas porezna revizorica Ane Marčeta.

Šuvak bez komentara

Podsjetimo, ta je ekonomistica u autoriziranom intervjuu za Jutarnji list iznijela sumnje da je smijenjena s rukovodeće funkcije zbog otkrića da je tvrtka u vlasništvu kuma premijerova brata Kreše Milanovića poslovala s jednom od fiktivnih tvrtki koje su sudjelovale u lancu kružnih prijevara fiktivnom trgovinom zlatom. Boris Šuvak, bivši ravnatelj Porezne uprave, danas pomoćnik ministra financija, jučer je rekao da ne želi komentirati taj slučaj.

- Više nisam u Poreznoj upravi i ne želim to komentirati - rekao nam je Šuvak u telefonskom razgovoru.

Međutim, Porezna uprava jučer je odlučila javno istupiti s vlastitim tumačenjem afere Pismohrana d.o.o., pa i s obrazloženjem o promaknuću, te poslije i smjeni njihove djelatnice Ane Marčeta. Ističu da je ovo posljednji put da istupaju u javnost na tu temu te da neće s njom voditi javnu polemiku.

Interne procedure

Prozivaju je, među ostalim, i za iznošenje poreznih tajni te ističu da su neistinite tvrdnje “da je isključivo svojim zaslugama otkrila čitavi lanac poreznih prijevara” jer, kažu, u Poreznoj upravi radi 4200 službenika “koji marljivo i odgovorno odrađuju svoj posao prikupljajući javnopravne prihode”. U svom odgovoru, uz ostalo, navode da je Porezna uprava po internim procedurama pokrenula postupak internog nadzora nad spomenutom poreznom revizoricom, što je, kažu, standardni postupak u ovakvim slučajevima.

“Postupak je još uvijek u tijeku obzirom da provjeri podliježe i imovinsko stanje Ane Marčete, koje i sama navodi u članku. Stoga će, kako i sama navodi, morati objasniti porijeklo i način stjecanja imovine, pa tako i spomenutog stana”, navodi u svom očitovanju Porezna uprava. Tvrde također da Porezna uprava više ne posluje s trgovačkim društvom Pismohrana servis d.o.o., i to od sredine ove godine. Riječ je, podsjetimo, o društvu u kojem je direktor bio Hrvoje Čabrajić, prijatelj Kreše Milanovića i suprug pomoćnice ravnateljice Porezne uprave, a za koje Marčeta tvrdi da je otkrila da je poslovalo s tvrtkom uključenom u lanac tzv. kružnih prijevara zlatom, zbog čega je, tvrdi, i smijenjena.

Inkriminirajuće poruke

“Uz suglasnost poreznog obveznika, s obzirom na institut porezne tajne, navodimo da je predmetni porezni obveznik trenutno u poreznom nadzoru”, poručuju iz Porezne uprave. U reakciji nadalje navode da je Marčeta zaposlena u Poreznoj upravi od lipnja 2007., kada je odrađivala vježbenički staž do 2008. godine, a da je 2013. godine uslijedilo njezino napredovanje na funkciju voditeljice Službe za nadzor.

“Marčeta tada unatoč propisanoj organizacijskoj hijerarhijskoj strukturi neposredno upućuje pisane naputke tadašnjem ravnatelju Borisu Šuvaku u kojima se eksplicitno traže kadrovske promjene iako niti po sistematizaciji svog radnog mjesta za isto nema ovlasti. U tom razdoblju zaprimljene su brojne pritužbe službenika kojima su dodijeljena nova rješenja, jer je tadašnji ravnatelj postupio u cijelosti po traženjima Ane Marčete”, tvrde u dopisu iz Središnjeg ureda Porezne uprave. Isto tako dali su nam na uvid e-mailove upućene s njezine službene e-mail adrese na adresu tadašnjeg ravnatelja Porezne uprave Šuvaka u kojima se navodi: “Molim Vas da, uz one već prije navedene, premjestite i sljedeće inspektore iz Službe za nadzor PU Zagreb (nabraja pet imena). Prvih troje molim da se premjeste u odjel za ovrhu, razdvojiti ih, ili na Ispostavu, samo da se maknu iz nadzora, i općenito fizički maknu iz ove zgrade. Zadnjih dvoje neka idu bilo gdje, na Ispostavu ili u PU Karlovac, samo da se maknu iz nadzora, i općenito fizički maknu iz ove zgrade”.

Loši međuljudski odnosi

U odgovoru Porezna zaključuje da je revizorica postupila izvan ovlasti svog radnog mjesta, “iskoristivši poznanstvo s tadašnjim ravnateljem Porezne uprave Borisom Šuvakom, mimo hijerarhijske strukture. Tako je utjecala na donošenje novih rasporednih rješenja većeg broja službenika unutar područnog ureda, gdje je radila s potpisom Šuvaka”, navodi se u očitovanju Porezne uprave koja najavljuje da će protiv Marčete pokrenuti postupke “u skladu sa zakonskim propisima”. Nadalje navode da je takvo ponašanje bivšeg ravnatelja Šuvaka, pa i Marčete, rezultiralo narušenim međuljudskim odnosima i žalbenim postupcima te je dolaskom nove ravnateljice, upravo u cilju revidiranja nastale situacije, provedeno preispitivanje u tom razdoblju donesenih kadrovskih rješenja. Navode da je jedan od ishoda te revizije odluka o premještaju Marčete na odgovarajuće radno mjesto.

“Poreznu upravu ponajviše iznenađuje da Marčeta u medije iznosi neistine oko razloga svog premještaja, iako je iskoristila osoban utjecaj na tadašnjeg ravnatelja Šuvaka, kako bi došlo do smjene većeg broja službenika Područnog ureda Zagreb”, stoji u obrazloženju Porezne uprave.

Samo četiri porezna nadzora

Porezna uprava demantira i navode Ane Marčeta da je služba kojom je rukovodila postizala najbolje rezultate. “Porezna revizorica je od 20. 12. 2012. do 30. 9. 2013. godine kada je imala rješenje poreznog revizora osim nadzora fiskalizacije sudjelovala tek u četiri porezna nadzora od kojih su dva djelomično završena, a druga dva prenesena na druge inspektore. Nije zabilježen niti jedan predmet po kojem je Ana Marčeta zatražila podnošenje kaznene prijave”, poručuju iz Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:41