SUZBIJANJE PRIJEVARE

Porezna uprava kreće u masovnu kontrolu paušalaca: Sumnjaju na zloporabe poreznih pogodnosti

Usporedbom prikupljenih podataka o načinu poslovanja preispitat će se koriste li se porezne pogodnosti protivno svrsi zakona.
Porezna uprava, Avenija Dubrovnik
 Tomislav Kristo/Cropix

Porezna uprava na svojim internetskim stranicama je objavila da će krenuti nadzor paušalnih obrta, nakon što su uočili korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona.

Naime, kako napominju u Poreznoj upravi, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja omogućene su paušalnim obrtnicima potpore za samozapošljavanje te su izmijenjeni propisi čime je proširen krug obrtnika koji dohodak mogu i žele utvrđivati u paušalnom iznosu (povećanje praga za paušalno oporezivanje, ukidanje ograničenja glede djelatnosti koje se paušalno mogu oporezivati, smanjenje poreznog i administrativnog opterećenja).

Međutim, primijećene su pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona kroz institut paušalnog obrta. Naime, kako objašnjavaju, u određenim slučajevima umjesto sklapanja ugovora o nesamostalnom radu, potiče se osnivanje obrta koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu te se naknade za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada isplaćuju kroz isplate prema paušalnom obrtu.

Takva postupanja, motivirana isključivo kako bi se iskoristio način obračuna namijenjen paušalnim obrtnicima unatoč postojanju obilježja nesamostalnog rada, predstavljaju korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. Podsjećaju na izričite zakonske odredbe sadržane u članku 12.a Općeg poreznog zakona (Korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona) i u članku 27.a Zakona o porezu na dohodak (Obilježja nesamostalnog rada).

Porezna uprava pokrenut će postupke provjere s ciljem suzbijanja takvih pojava upućivanjem poziva da se popuni upitnik (Upitnik NR) o načinu poslovanja.

Usporedbom prikupljenih podataka o načinu poslovanja preispitat će se postoje li obilježja nesamostalnog rada te utvrditi koriste li se porezne pogodnosti protivno svrsi zakona.

Ukoliko postoje saznanja da se kroz paušalni obrt prikriva nesamostalni rad, moguće ih je dostaviti Poreznoj upravi putem obrasca "Pišite nam​".

Ističu u priopćenju kako Porezna uprava podržava obrtnike koji odabirom paušalnog načina oporezivanja pojednostavljuju svoje poslovanje. Međutim, pritom će poduzimati i mjere kako bi se spriječilo korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 16:31