OBRISANE IZ REGISTRA

POREZNA UPRAVA O DUGOVIMA OBITELJI KUŠČEVIĆ Otkriveno koliko je točno državi dugovala tvrtka ministrova oca, a koliko tvrtka Lovre Kuščevića

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

"Zadnja objava o dospjelim, a neplaćenim dugovima tvrtke Carrara Brač d.o.o. (član Uprave i vlasnik Nenad Kuščević, otac ministra uprave Lovre Kuščevića) bila je na popisu objavljenom 31. siječnja 2015. godine za ukupni iznos poreznog duga od 993.337,36 kuna.

Carrara Brač d.o.o. se od zadnje objave 31. siječnja 2015. godine ne objavljuje na popisu dospjelih neplaćenih dugova, budući da je 16. veljače 2015. brisana iz sudskog registra. A zadnja objava o dospjelim, a neplaćenim dugovima tvrtke Kuščević d.o.o. bila je, pak, na popisu objavljenom 30. travnja 2013. godine za ukupni iznos poreznog duga od 344.073,46 kuna.

Nakon ove objave došlo je do brisanja ove tvrtke iz sudskog registra jer je nad istom po prijedlogu Ministarstva financija, Porezne uprave pokrenut postupak skraćenog stečaja. Oba opisana postupka - brisanje nakon zaključenja skraćenog stečaja nad tvrtkom Kuščević d.o.o. i brisanje po službenoj dužnosti tvrtke Carrara Brač d.o.o. završila su pravomoćnim sudskim odlukama o brisanju tvrtki iz sudskog registra te je Ministarstvo financija, Porezna uprava provela otpis duga radi nenaplativosti sukladno odredbama Općeg poreznog zakona", navodi se u odgovoru Porezne uprave koju smo pitali što se dogodilo s poreznim dugovima tvrtki koje su bile u vlasništvu ministra uprave Lovre Kuščevića, poslije njegova brata, te druge koja je bila u vlasništvu njegova oca Nenada Kuščevića.

Iz Porezna uprave odgovaraju da se "popisi dospjelih i neplaćenih dugova objavljuju na mrežnoj stranici Porezne uprave od 2012. godine, u rokovima i u skladu s kriterijima propisanim Općim poreznim zakonom koji je na snazi u vrijeme objave popisa te su isti dostupni na uvid do objave novog popisa".

Nadalje dodaju da se u skladu s odredbom članka 8 stavka 8 trenutno važećeg Općeg poreznog zakona popis dospjelih, a neplaćenih dugova objavljuje 31. listopada svake godine.

"Popis dospjelih i neplaćenih dugova ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga, ili je pravomoćnim rješenjem o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi utvrđeno da se dug reprogramira ili je potvrđen predstečajni sporazum, ili je sukladno Zakonu o stečaju potrošača sklopljen izvansudski sporazum, odnosno sudska nagodba na pripremnom ročištu", odgovaraju iz Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:38