StoryEditor
LISTA DUŽNIKA

POREZNI DUG Najveći dužnik među građanima duguje više od 77,6 milijuna kuna

U tri i pol godine od početka objave te liste, broj poreznih dužnika smanjen za 19.490, a iznos duga je manji za nešto više od 9 milijardi kuna
Zagreb, 290208.Avenija Dubrovnik 32, Porezna uprava.Danas, 29.2. istice rok za predavanje poreznih prijava. Sat vremena prije isteka roka nema guzve u poslovnici uprave.Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB - Unazad tri i pol godine, od kada Porezna uprava objavljuje tzv. listu dužnika, broj dužnika smanjen je za gotovo 19,5 tisuća, od čega je gotovo 7,5 tisuća dužnika s liste brisano jer su u cijelosti podmirili svoj dug i to u ukupnom iznosu od gotovo 800 milijuna kuna, pokazuju podaci Porezne uprave.

Unatoč podijeljenim mišljenjima u javnosti, listu dužnika, odnosno popis dospjelih i neplaćenih dugova, Porezna uprava je prvi put objavila 31. srpnja 2012. godine, kao jednu od mjera uvođenja reda u porezni sustav dok je ministar financija bio Slavko Linić.

Popis se odnosi na dospjele i neplaćene dugove po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV), na dobit i dohodak te prireza, potom doprinosa za obvezna osiguranja, posebne poreze (trošarine) na naftne derivate, duhanske prerađevine, pivo, kavu i bezalkoholna pića, kao i po osnovi poreza na promet nekretnina te carina.

Opći porezni zakon pritom određuje da na popis ulaze fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnici s dugom višim od 100 tisuća kuna, pravne osobe koje duguju više od 300 tisuća kuna te ostali porezni obveznici, odnosno građani čiji dug državi premašuje iznos od 15 tisuća kuna.

Takvih je na prvom popisu iz 2012. godine bilo 102.370, a ukupni iznos svih njihovih dugovanja bio je gotovo 30 milijardi kuna. Posljednja je lista dužnika, pak, objavljena zadnjeg dana siječnja ove godine i na njoj je bilo ukupno 82.880 dužnika, s poreznim dugom u iznosu od 20,85 milijardi kuna.

Tako je u tri i pol godine od početka objave te liste, broj poreznih dužnika smanjen za 19.490, a iznos duga je manji za nešto više od 9 milijardi kuna. No, podaci Porezne uprave pokazuju da je dug s liste dužnika u tom razdoblju uslijed uplata smanjen za ukupno oko 1,2 milijarde kuna.

Naime, iz Porezne uprave na Hinin upit odgovaraju da je od prve objave, a zaključno s 21. travnja ove godine s liste dužnika ukupno brisano 7.425 obveznika koji su dug objavljen na popisima podmirili u cijelosti. Riječ je u poreznom dugu u ukupnom iznosu od 799,43 milijuna kuna.

Istodobno je još 11.966 poreznih obveznika s popisa obrisano jer im je dug, uslijed izvršenih uplata, postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa. Ti su dužnici uplatili ukupno 383,7 milijuna kuna.

No, Opći porezni zakon određuje i da taj popis ne obuhvaća podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga, kao i ako je pravomoćnim rješenjem o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi utvrđeno da se dug reprogramira.

Popis dospjelih i neplaćenih dugova objavljuje se na internetskim stranicama Porezne uprave i ažurira četiri puta godišnje - krajem siječnja, travnja, srpnja i listopada.

Posljednji podaci, s kraja siječnja ove godine, pokazuju da su na listi najvećih dužnika među pravnim osobama, odnosno tvrtkama trenutno najveći dužnici tvrtke Pan-papirna industrija d.o.o, s ukupnim poreznim dugom od 184,5 milijuna kuna, tvrtka Jadran-produkt d.o.o. u stečaju, koja ima porezni dug od 71,5 milijuna kuna, te Helios Faros d.d., koji državi s osnova poreza duguje gotovo 63 milijuna kuna.

Najveći porezni dug na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost iznosi, pak, 42 milijuna kuna, dok najveći dužnik među ostalim poreznim obveznicima, dakle građanima, duguje više od 77,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2020 04:36