ČAK DESET OPTUŽENIH

Porezni inspektori primali mito i oštetili državni proračun za nekoliko milijuna kuna

Za uzvrat su dobivali besplatno korištenje osobnih vozila, davan im je novac, a čak su im obavljeni i građevinski radovi u kući

Ilustrativna fotografija

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo te zbog primanja i davanja mita, USKOK je pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana od kojih su neki porezni inspektori, a drugi direktori trgovačkih društava sa zadarskog područja.

Najmlađi optuženi ima 45 godina, najstariji 73, a među njima je prvooptuženi viši upravni savjetnik za naplatu, stečaj, ovrhe i likvidaciju u Službi za naplatu i ovrhu Porezne uprave Područnog ureda Zadar kao i inspektor za nadzor fiskalizacije.

Kaznena djela počinjena su u razdoblju od 2015. do 2021. tako da, među ostalim, uglavnom nisu ovršavali osobe koje su trebali zbog visokih poreznih dugova, a za uzvrat su dobivali kontinuirano besplatno korištenje osobnih vozila, plaćali su im se troškovi hrane i pića u ugostiteljskim objektima u Zadru, davan im je novac te su im čak obavljeni i građevinski radovi u kući.

Na taj način oštetili su državni proračun za nekoliko milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da su među optuženima poreznici Robert Slavica i Zlatko Filipović te inspektor Žarko Gospić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 09:28