KRIZU NIJE OSJETIO

Porezni rekorder: Zagrepčanin za 2010. prijavio dohodak od nevjerojatnih 5,8 milijuna kuna

Na listi 20 poreznih obveznika koji su zaradili najviše novaca u prošloj godini čak 17 osoba je iz Zagreba, a čak četvero se može pohvaliti zaradom većom do četiri milijuna kuna
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Neimenovani Zagrepčanin u 2010. godini zaradio je gotovo, za većinu Hrvata nedostižnih, šest milijuna kuna te time 'odnio pobjedu' statističkog izvješća o dosad obrađenim godišnjim prijavama poreza na dohodak za prošlu godinu, priopćilo je Ministarstvo financija .

Zanimljiva informacija je kako je na listi 20 poreznih obveznika koji su zaradili najviše novaca u prošloj godini čak 17 osoba iz Zagreba, a čak četvero se može pohvaliti zaradom većom do četiri milijuna kuna.

Ministarstvo financija zaprimilo je 866.892 prijava, a do sada je obrađeno 85 posto - točnije 741.041 prijava.

Država će isplatiti povrat poreza 662.890 građana koji su na to ostvarili pravo, a ukupan iznos povrata procjenjuje se na 1,16 milijardi kuna. Te 'sreće' nije bilo 44.124 poreznih obveznika koji će morati izvršiti dodatnu uplatu poreza na dohodak što će državnu blagajnu obogatiti za 174,1 milijun kuna.

'Pobjednik' među poreznim obveznicima je jedan Zagrepčanin koji je nesamostalnim radom u 2010. godini zaradio čak 5,8 milijuna kuna, a osim ranije spomenute četvorke čiji dohodak nadmašuje četiri milijuna kuna, još sedam osoba uprihodilo je više od tri milijuna kuna.

Na listi top 20 nalazi se još osam osoba koje su imale dohodak veći od dva milijuna kuna. Od 20 poreznih obveznika s najvećim zaradama 17 ih je iz Zagreba, a troje iz Splita.

U 'kategoriji' obrta i slobodnih zanimanja, najveću zaradu prijavila je osoba iz Osijeka koja je na uzgoju žitarica i drugih usjeva uprihodila 2,7 milijuna kuna. Osim nje najviše su zaradili jedan odvjetnik iz Bjelovara koji je ostvario dohodak od 883,7 tisuća kuna te splitski obrtnik koji se bavi proizvodnjom kruha, peciva, svježe tjestenine koji se može pohvaliti zaradom od 573,9 tisuća kuna.

Porezni obveznici su još ove godine mogli ostvariti porezne olakšice i to samo do šest tisuća kuna. Na temelju dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja građanima je država isplatila 146,7 milijuna kuna olakšica dok je na olakšice za stambene kredite otišlo dodatnih 301 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:43