SASTANAK

Poruka gotovo svih sudionika Dubrovnik foruma: Pandemija pokazala da je multilateralizam nužnost

‘Budući da u EU živi samo 10 posto stanovnika svijeta, nužno je voditi računa o drugim dijelovima svijeta, pogotovo Africi‘
14. Dubrovnik forum
 Tonci Plazibat/Cropix

Glavna tajnica Vijeća Europe, potpredsjednica Europske komisije i nekoliko europskih ministara vanjskih poslova zaključili su u subotu na 14. Dubrovnik forumu kako je covid-19 pokazao da su u današnjem svijetu multilateralizam i solidarnost nužni.

"Nema jasnijeg primjera prekograničnog izazova od covida-19", kazala je Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe na panelu „Razotkrivanje geopolitike postpandemijskog svijeta" u sklopu Dubrovnik Foruma.

"Vidjeli smo da je multilateralizam važan", dodala je Pejčinović Burić, istaknuvši da je u pandemiji bilo premalo multilateralne suradnje.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica kazala je da virus nije jednako pogodio sve države članice EU.

"Ako treba naučiti jednu lekciju iz pandemije to je važnost solidarnosti", istaknula je Šuica.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pak smatra kako bi iz pandemije trebalo izvući pouku da "međunarodna suradnja nije opcija, već nužnost za sve nas".

"Nemamo dostupne alternative", kazala je Turković.

Malteški ministar vanjskih poslova Evarist Bartolo konstatirao je da je prošle godine 9 zemalja potrošilo 72 milijarde dolara na modernizaciju nuklearnog oružja, a ne može se "pronaći" 50 milijardi dolara za cijepljenje cijeloga svijeta.

Budući da u Europskoj uniji živi samo 10 posto stanovnika svijeta, nužno je voditi računa o drugim dijelovima svijeta, pogotovo Africi, smatra Bartolo.

Ivan Korčok, slovački ministar vanjskih poslova, ocijenio je da je za male zemlje poput njegove multilateralizam najbolja opcija.

“Za zemlje veličine poput naše nema ničeg boljeg od multilateralizma. Bez toga bismo imali problem, to je pitanje opstanka", istaknuo je.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar konstatirao je da je Europska unija bila slabo pripremljena za pandemiju, ali da ta kriza "pruža priliku za raspravu o tome gdje smo i zbog čega bismo trebali strahovati".

"EU više nije na autopilotu. Ne možemo samo sjediti i biti na pravom putu", kazao je.

Državni tajnik u ciparskom ministarstvu vanjskih poslova Kornelious S. Korneliou ukazao je na "intrinzičnu" vrijednost multilateralnog modela ocijenivši da je sudar velikih sila situacija u kojoj svi gube.

Njegov mađarski kolega Tamas Vargha istaknuo je da je pandemija globalni problem koji se može riješiti samo globalnom i regionalnom suradnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:42