KAKO UMANJITI ŠTETU

Poruka sa znanstvenog skupa na Krku: ‘Potrebne su nam odlučne mjere zaštite Jadrana‘

Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta, a devastacija se pojačava i s kopna
 Zvonimir Barisin/CROPIX

Ako se uskoro ne osmisle i ostvare odlučne mjere za zaštitu Jadrana, izvjesno je da će se on brzo i nepovratno promijeniti te značajno izgubiti atraktivnost i gospodarski potencijal, priopćeno je nedjelju nakon znanstveno-stručnog skupa o zaštiti Jadrana koji je održan ovoga tjedna na Krku.

Stručni skup Mediteranski akcijski dan 2021., s temom "Pismenost (poznavanje i razumijevanje) fukcioniranja ekosustava Jadranskog mora", u organizaciji zadarskog Sveučilišta i udruga Eko Kvarner, održan je od 9. do 11. rujna na otoku Krku.

Jedna od osnovnih teza sa skupa je da, unatoč višestoljetnim istraživanjima, još uvijek dovoljno ne razumijemo funkcioniranje Jadrana, pogotovo nekih njegovih jako ugroženih staništa, ističe se u priopćenju udruga Eko Kvarner.

"Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu (rebraši), na što još uvijek nemamo ni učinkovite odgovore, niti akcijske planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete".

Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontroliranim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom, navodi se u priopćenju.

Iz primjera pomora plemenitih periski razvidno je da postoji velika motivacija građana za uključivanje u aktivnu zaštitu Jadrana, ali da je vidljiva i nesposobnost državnih struktura da na vrijeme uoče i reagiraju na ugrozu.

Zaključci skupa, na kojemu je sudjelovalo 20-ak hrvatskih znanstvenika, bit će poslani na sve relavantne političke i stručne adrese i predstavljeni javnosti, naveli su iz Eko Kvarnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 19:31