OŠTRA REAKCIJA CRKVE NA PRIJEDLOG BANSKIH DVORA

PORUKA VLADI Biskupi: 'Novi Zakon o investicijama na bubanj stavlja zadnja javna dobra koja su nam preostala'

'Ako ova vlada želi da Hrvatska bude socijalna država, kako to njezin Ustav i predviđa, onda zakonski prijedlog mora proći kroz otvorenu i javnu raspravu'
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim pokretima RH dovodi u pitanje očuvanje dobara koje pripadaju ovom narodu i prijete njihovim otuđenjem, te dovode hrvatski narod u podređen položaj. On je zvono na uzbunu na koje smo morali reagirati - rekao je danas biskup sisački i predsjednik biskupske komisije Iustitita et Pax msgr. Vlado Košić.

Košić je danas, zajedno sa članovima komisije dr. sc Nevenom Šimcem i dr. sc. Gordanom Črpićem, novinarima predstavio izjavu u kojoj se oštro kritizira spomenuti zakonski prijedlog vlade Zorana Milanovića. Njima se pridružio i Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice Hrvatske koja je također stala iza te izjave koju je supotpisao čelnik Matice Igor Zidić. Spomenuti zakon ima za cilj, kako je nedavno objasnio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ubrzati investitorske projekte, a Komisija spornima smatra one njegove dijelove koji otvaraju mogućnost prodaje ili davanja u koncesiju javnih dobara investitorima strateških projekata čija je vrijednost veća od 150 milijuna kuna.

- Ovaj zakon predlaže rasprodaju prirodnih i materijalnih javnih dobara radi kratkoročnih ciljeva i nevjerojatno je kako se takav prijedlog koji na bubanj stavlja ona naša javna dobra koja su nam preostala nakon prijašnjih rasprodaja donosi na ovakav način, bez potrebne javne rasprave - rekao je Neven Šimac i rekao kako su u pitanju šume i šumsko zemljište, poljoprivredna zemljišta, javne ceste i javno vodno dobro, javne tvrtke - riječju posljednje usporedne prednosti Hrvatske o kojoj ovisi njezina budućnost i prosperitet budućih naraštaja.

Šimac je rekao i kako iza predloženog zakonskog rješenja, koje otvara mogućnost rasprodaje gotovo svih preostalih prirodnih bogatstava, stoji “neoliberalna logika” i “srljanje u privatizaciju”.

- Ako ova vlada želi da Hrvatska bude socijalna država, kako to njezin Ustav i predviđa, onda zakonski prijedlog mora proći kroz otvorenu i javnu raspravu, a pitanje je toliko važno da mora biti stavljeno i na referendum - poručio je Šimac.

U izjavi Komisije navodi se kako je na “neka od javnih dobara moguće zamisliti i ostvarivati koncesijsko korištenje i prava, ali prije toga treba postići nacionalnu suglasnost koja su to narodna dobra koja se ne smiju otuđiti”. Nadalje, izjava upozorava kako je zakonom predviđeni “postupak odobravanja ulaganja, kupovina i koncesija” u potpunoj suprotnosti sa europskim načelima i normama, jer predviđa izravnu pogodbu između vlasti i investitora, što dovodi u pitanje njegovu transparentnost.

Upitan ne stvara li ovo suprotstavljanje zakonskom prijedlogu koji treba potaknuti investicije i tako rješavati nezaposlenost i gospodarsku krizu u Hrvatskoj svojevrsnu “šizofrenu situaciju”, Šimac je odgovorio da, što se tiče Komisije nikakve “šizofrenije nema”.

- Pozdravljamo onaj dio zakona koji se tiče nužnih greenfield investicija, ali nikada se nećemo složiti s onim dijelovima koji predviđaju rasprodaju i koncesiranje javnih dobara bez rasprave o tome - odgovorio je član Iustititia et Pax.

Na tiskovnoj konferenciji se moglo čuti i kako je Komisija objavila više izjava unatrag nekoliko godina u kojima je upozoravala na potrebu odgovornog raspolaganja države javnim dobrima i njihovom privatizacijom. Biskup Košić je naglasio kako je Komisija po tom pitanju bila konzistentna.

- Sjećam se kako sam svojedobno na televiziji gledao jednog političara iz SDP-a, tada u oporbi, koji je pozdravio naše izjave o tome kako treba raspolagati javnim vodenim dobrima. Nadam se da će taj političar biti dosljedan i pozdraviti ovu izjavu - rekao je biskup sisački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:26