IBLEROV TRG

PORUKE O POMIRENJU ŠEFA SDP-a NISU ZAŽIVJELE Nema pomilovanja za one koji su rušili Bernardića, i dalje pod su pod suspenzijom

Siniša Hajdaš-Dončić (gore lijevo), Vedran Babić (dolje lijevo), Davor Bernardić (u sredini), Peđa Grbin (gore desno), Mihael Zmajlović (dolje desno)
 CROPIX

Na valu dobrog rezultata na europarlamentarnim izborima na kojima je SDP osvojio četiri mandata ipak se neće automatski zakopati sve ratne sjekire koje su u protekle dvije godine izvučene u ovoj stranci.

Povlačenje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a koji su inicirali potpisivanje peticije sa zahtjevom Davoru Bernardiću da odstupi s čela stranke, Siniši Hajdašu Dončiću, Peđi Grbinu, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću, ostaje otvoreno.

Dnevni red

U veljači ove godine Klub zastupnika SDP-a na inicijativu Gordana Marasa podnio je prijedlog Glavnom odboru da se suspendiranoj četvorki ukine stegovna mjera s danom utvrđivanja liste kandidata za zastupnike u Europskom parlament, no Glavni odbor to nije stavio na dnevni red, a sudeći prema riječima predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića, neizvjesno je kada će i hoće li to uopće biti na dnevnom redu.

- Stegovni postupak je pokrenulo Predsjedništvo, a da bi Glavni odbor mogao razmatrati stegovne mjere, Predsjedništvo bi trebalo uputiti i prijedlog da se one povuku - kazao je Fabijanić i dodao da, ako postoji razlog, Predsjedništvo će to i predložiti.

- Glavni odbor najprije je apelirao da se ne krši Statut stranke, onda je donosio i akte o tome kako se treba ponašati. Moramo se odrediti hoćemo li poštovati pravila ili nećemo - nastavio je Fabijanić i napomenuo kako je već odgovorio Klubu zastupnika SDP-a da o povlačenju suspenzija mogu raspravljati samo ako to predloži Predsjedništvo.

U SDP-ovu Klubu zastupnika nisu željeli javno polemizirati s Fabijanićem, no sugovornik iz Kluba kaže da je Predsjedništvo samo utvrdilo da je prekršen Statut, a sankciju dvogodišnjeg udaljavanja sa svih stranačkih dužnosti za Hajdaša Dončića, Grbina, Zmajlovića i Babića predložila su 54 člana Glavnog odbora, što treba značiti da Glavni odbor može sam i raspraviti preinaku te odluke.

Član Predsjedništva Ivo Jelušić kaže da će sve ovisiti o tome kako će se suspendirana četvorka ponašati.

Nema reakcije

- Prije dva mjeseca predložio sam da se njihova suspenzija s dvije godine skrati na godinu dana. No, neki od njih na to nisu uopće reagirali, a neki su reagirali bahato i podcjenjivački. Na takav se način ne može razgovarati. Igra mora biti obostrana. Oni moraju htjeti da im se ublaži stegovna mjera i moraju poslati poruku da to žele - kazao je Jelušić i pritom naveo da Glavni odbor u varijanti da ublaži suspenzije ne bi poslao poruku da je pogriješio, nego da oprašta.

Kaže da spomenuta četvorka nije sankcionirana zato što su kritizirali predsjednika stranke i tražili njegovo odstupanje, nego zato što su u javnosti govorili ono što su trebali iznositi na tijelima stranke. Po pitanju suspenzija četvorice članova Predsjedništva u intervjuu Jutarnjem izjasnio se i Bernardić.

Poniženje

- Ta će se tema staviti na Glavni odbor, a članovi će o tome odlučiti. No, proces mora biti dvosmjeran. S jedne strane mora postojati volja suspendiranih članova da se suspenzije povuku, kao i svjesnost da su pogriješili, a s druge volja članica i članova Glavnog odbora da se pokuša naći kompromis. Imamo procedure i Statut koji se mora poštovati, kao što se u državi moraju poštovati zakoni - rekao je predsjednik SDP-a. U neslužbenom razgovoru sa suspendiranim SDP-ovcem moglo se čuti kako ne očekuje previše od Bernardićevih poruka o pomirenju te da se ne namjerava ponižavati i moliti povlačenje suspenzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:22