VELIKO PREUZIMANJE

POSAO VRIJEDI VIŠE OD 200 MIL. EURA Prodaju se Sheraton, Westin, Panorama, International i još dva hotela u Zagrebu te tri hotela i vila u Dubrovniku!

 
 HANZA MEDIA

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih hotelijera i vlasnik HUP-a Zagreb Anđelko Leko, ekskluzivno doznaje Jutarnji list, posljednjih nekoliko mjeseci pregovara o prodaji svog kompletnog hotelskog portfelja što bi, ako se doista i ostvari, moglo biti dosad najveće zabilježeno hotelsko preuzimanje na ovom području.

Ovu informaciju Jutarnjem je listu potvrdilo nekoliko dobro upućenih sugovornika, a doznajemo i kako je za kupovinu Lekine hotelske kuće zasad najzainteresiranija austrijska Falkensteiner grupa koja broji više od dvije tisuće zaposlenika, a u Hrvatskoj ima četiri hotela od kojih je posljednji, Hotel Park Punat na Krku, otvorila na ljeto ove godine.

Jutarnji list potvrdu ove informacije pokušao je dobiti i od samog Leke, a on je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da je posljednjih mjeseci dobivao ponude.

Dobra ponuda

“Ništa još nije gotovo niti dogovoreno. Bilo je nekih razgovora i interesenata, ali nikakav posao nisam sklopio”, kratak je bio predsjednik Uprave HUP-a.

Ovo nije prvi put da se nagađa o tome kako Leko prodaje svoj bogati hotelski portfelj u Zagrebu i Dubrovniku, no sve dosadašnje medijske spekulacije 85-godišnji hotelijer uspješno je demantirao.

Ipak, prema informacijama koje ima Jutarnji list, vlasnik HUP-a sada ozbiljno razmišlja svoje hotelsko carstvo prepustiti nekom dobrom ponuđaču, a stručnjaci iz biznisa procjenjuju da bi to preuzimanje, dogodi li se uistinu, moglo biti vrijedno više od 200 milijuna eura.

HUP - Zagreb d.d u svojem vlasništvu ima šest hotela u Zagrebu - Westin, Sheraton, Panorama, Jadran, Zagreb i International te tri hotela i vile u Dubrovniku od kojih je posljednji, Hotel Sheraton Dubrovnik Riviera otvoren 2015. godine kao dio investicije vrijedne više od 80 milijuna eura.

Sheraton Dubrovnik Riviera - 5 zvjezdica, 240 soba i 11 apartmana, spa centar, vanjski bazeni i kongresna dvorana, otvoren 2015. godine

Tvrtka je inače osnovana 1948. godine kao ugostiteljsko poduzeće koncentrirano na ponudu u Zagrebu koje je Leko privatizirao ‘90-ih godina, kupivši nakon 2000. godine i dubrovački Hotel Srebrno.

Hotel Mlini - 4 zvjezdice, 86 soba, otvoren 2015. godine, uređeno i 18 istoimenih vila i 18 apartmana; Hotel Astarea Dubrovnik - 3 zvjezdice, 308 soba, vanjski i unutarnji bazeni, wellness centar; Hotel Zagreb - 2 zvjezdice, 46 soba, parkiralište

Danas je kompanija na burzi, ima više od dvije tisuće dioničara i narasla je na jedno od najvećih domaćih hotelskih poduzeća s više od 3400 kreveta, dvije tisuće soba, 12 hotela i vila i Starwoodovom franšizom koja je u Lekinim rukama sve do 2028. godine.

Westin Zagreb - 5 zvjezdica, 340 soba, 13 dvorana i konferencijski centar obnovljen 2016. godine

O tome da Leko odlazi u mirovinu spekulira se već godinama, a posljednji put o tome je za Jutarnji list govorio 2014. godine, u trenutku kad su radovi na njegovoj investiciji u Sheraton u Srebrnom bili u punom jeku.

Priprema se mjesecima

“Povlačim se postupno. To je logično u mojim godinama. Ne radim toliko kao prije, ali svaki dan dolazim na posao. Dok god osjećam da mogu biti od koristi tvrtki, tu sam. Kada budem osjetio da ne mogu, onda neću imati pravo nikoga ograničavati u razvoju. Jedan dan ću doći i reći šlus. Ako tvrtka ovisi samo o meni, onda to nije dobro”, izjavio je Leko prije tri godine najavivši kako u mirovini neće odmarati jer je “njegovo opredjeljenje uvijek bio rad”.

Hotel International Zagreb - 4 zvjezdice, 207 soba, 6 dvorana

Kako Jutarnjem listu potvrđuju neki dobro informirani sugovornici, Leko je navodno napokon odlučio da je doista stiglo vrijeme za mirovinu te da HUP Zagreb, najizglednije, ipak neće postati obiteljska tvrtka koju bi potencijalno mogla preuzeti dvojica njegovih sinova.

Hotel Panorama Zagreb - 4 zvjezdice, 280 soba, fitness studio i devet dvorana

Prodaja HUP-a, doznajemo, tako se u tajnosti navodno priprema već mjesecima, a tijekom ljeta ove godine potencijalni investitori već su odradili due diligence kompanije koja je 2016. godinu završila s prihodima od 262,9 milijuna kuna, 64,9 milijuna kuna dobiti te 538 zaposlenika.

Austrijski Falkensteiner na čelu s Agronom Berišom te u kombinaciji s fondom Morgan Stanley kojemu je lani prodao 55 posto dionica svojeg resorta Punta Skala, navodno je zainteresiran za Lekino hotelsko carstvo, no Beriša je jučer odbio bilo što komentirati.

Falkensteiner hoteli: Hotel Spa Iadera Petrčane (5 zvjezdica, 210 soba, spa na 6 tisuća m2), Family hotel Diadora Petrčane (4 zvjezdice, 250 soba, dječja igraonica Falkyland na 800 četvornih metara), Hotel Adriana Zadar (4 zvjezdice, 48 soba, spa centar na 2500 m2), Hotel Park Punat Krk (4 zvjezdice, 194 sobe u dva objekta, vanjski bazen, mini golf otvoren 2017. godine)

Ostvari li se ova vrijedna transakcija, stručnjaci iz hotelijerskog biznisa procjenjuju kako će biti riječ o najvećem preuzimanju u hotelskom sektoru od samostalnosti Hrvatske kojim bi HUP Zagreb dobio novi, svjež kapital za eventualne daljnje investicije.

Javna ponuda

Dođe li doista do ovog preuzimanja, posebno u narednih mjesec dana kako je zasad predviđeno, 2017. godina u povijesti hrvatskog turizma i hotelijerstva mogla bi ostati upisana kao prijelomna.

Agron Beriša

U svibnju ove godine, naime, pulski Arenaturist dovršio je prvi IPO u turizmu u Hrvatskoj putem kojeg je kompanija prikupila 788 milijun kuna namijenjenih daljnjim ulaganjima, između ostaloga i u hotele u Istri.

Osim što je to bio prvi IPO u turizmu u Hrvatskoj, bio je i općenito prvi IPO nakon što je prije 10 godina javnu ponudu za preuzimanje dionica dao Hrvatski Telekom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:37