BIZARNO

Posao zapošljavanja u HEP-u bivšem HNS-ovu kandidatu za gradonačelnika

 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX

Početkom lipnja Hrvatska elektroprivreda d.d. sklopila je 4,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za “usluge posredovanja u zapošljavanju pomoćnog uredskog osoblja” s vinkovačkom tvrtkom Centar za posao. Njen je vlasnik bivši HNS-ov kandidat za vinkovačkog gradonačelnika Ivo Bikić koji na lokalnim izborima nije uspio osvojiti mandat, ali je zato 2014. godine registrirao firmu za privremeno zapošljavanje. Kako je za Jutarnji list pojasnio sam Bikić, posao je dobio regularno, preuzevši dokumentaciju i poslavši najpovoljniju ponudu, nakon čega ga je HEP odabrao za dobavljača usluga, pokraj još dva kandidata koji su svi redom bili skuplji.

Nije član

“Nisam član Hrvatske narodne stranke niti sam ikada bio u nekoj političkoj stranci. Istina je da sam bio kandidat za gradonačelnika Vinkovaca u ime HNS-a i da me ta stranka podržala, ali ta priča nije uspjela i ona je sad završena. Ovaj posao nema nikakve veze s politikom”, rekao je Bikić, dodavši da je riječ o istom poslu koji je HEP oglasio i godinu dana ranije, ali je tada na natječaju pobijedila druga agencija za zapošljavanje kojoj je sredinom ove godine istekao ugovor.

Pitanje je i zašto državni energetski mastodont, u kojem bi baš ovih dana trebala početi treća faza restrukturiranja, ima potrebu za posredovanjem u zapošljavanju, i to pomoćnog uredskog osoblja. Naime, riječ je o tvrtki koja s približno 10.500 zaposlenika i za koju su od 2013. godine do danas izrađena dva plana restrukturiranja, svaki s predviđenim znatnim smanjenjem broja zaposlenih. Prema izračunu koji je lani za 8 milijuna kuna izradio PriceWaterhouseCoopers, do lipnja 2017. godine HEP bi trebalo napustiti između 1200 i 1300 radnika, a izrađivat će se i optimalan organizacijski ustroj za HEP-ODS. Dvije godine prije toga program restrukturiranja trebala je raditi druga konzultantska kuća koja je posao namjeravala naplatiti 11 milijuna kuna bez PDV-a, ali je natječaj poništen. Kako su pojasnili iz HEP-a, natječaj je objavljen za potrebe tvrtke HEP Opskrba d.o.o, i to za radnike na poslovima obrade tržišta te zaposlenike u kontakt-centru.

Razlozi

“Višegodišnja je praksa HEP Opskrbe da, uz stalno zaposlene radnike, za određenu vrstu poslova angažira specijalizirane posrednike u zapošljavanju. HEP Opskrba posluje na liberaliziranom i kompetitivnom tržištu električne energije u RH te na tržištu u susjednim zemljama, pa kao i svi drugi operateri razvija prodajne strategije koje uključuju i aktivnosti kontakt-centra. Osim toga, HEP Opskrba u posljednje vrijeme intenzivira prodajne aktivnosti na tržištima susjednih zemalja iz čega se pojavila potreba za dodatnim radnicima. Dodatne radnike HEP Opskrba ujedno koristi za provedbu Strategije naplate potraživanja, a sve u svrhu očuvanja kvalitete novčanih priljeva HEP-a”, pojasnili su u svom odgovoru. HNS i dalje ima dosta svojih članova na rukovodećim pozicijama u HEP-u, od čega u HEP d.d. Upravi i Nadzornom odboru sjede Saša Dujmić, Igor Džajić, Mirko Žužić i Juraj Bukša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:34