'FUŠ' SA STRANE

Posao života potpredsjednika Vlade: Sindikatu policije jeftino prodaje 100 stanova

Projekt Matica stanogradnje Sigma stana financijski prati RBA, a zgrada sa 108 stanova gradit će se na adresi Zagrebačka cesta 126 u Zagrebu
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Državni službenici, u organizaciji svojih osam sindikata, po cijeni povoljnijoj od tržišne kupit će stanove u zgradi koju će graditi tvrtka u kojoj je manjinski vlasnik Domagoj Milošević, novi potpredsjednik Vlade.

Projekt se dogovara već više od godinu dana, ali potpis i početak izgradnje nove zgrade očekuje se upravo sada kad je Domagoj Milošević postao visoki Vladin dužnosnik, što baca potpuno novo svjetlo na činjenicu da od “njegove” tvrtke stanove kupuju državni službenici posredstvom svoga sindikata.

Sukob interesa

Tvrtka Matica stanogradnja, koju je osnovalo osam sindikata, među kojima i Sindikat policije, dogovorila je s građevinskom tvrtkom Sigma stan povoljniju kupnju stanova za članove sindikata. Domagoj Milošević vlasnik je oko 20 posto udjela u tvrtki Sigma stan. Popust koji je sindikat ispregovarao iznosi oko 400 eura po četvornom metru: prema svjedočanstvima nekih članova sindikata koji kupuju stan, ponuđena im je cijena od 1300 eura, dok je tržišna cijena oko 1700 eura po kvadratu.

- Projekt sa Sigmom dogovoren je prije nego što je Milošević znao da će postati potpredsjednik Vlade. Ja nisam znao da je on suvlasnik tvrtke. Naravno da je sada u sukobu interesa i da mora zamrznuti svoju funkciju u Sigmi - rekao je sindikalni vođa Vilim Ribić, koji sjedi u Nadzornom odboru tvrtke Matica stanogradnja.

Prenosi na druge osobe

Kako smo doznali od glasnogovornika Vlade Mladena Pavića, svi Miloševićevi udjeli u trgovačkim društvima, što znači i u Sigma stanu, u postupku su prenošenja na druge osobe. Ali, čini se da ulazak jednog od suvlasnika Sigme u Vladu neće zaustaviti već dogovoreni projekt sindikata državnih službenika.

Alen Janičić, predstavnik Sindikata policije koji je vodio pregovore s potencijalnim partnerima za gradnju stanova, iznosi slikovitu paralelu: “To je isto kao kad bi Sindikat policije prestao kupovati Pastor protupožarne aparate jer potpredsjednik Vlade ima veze s tom tvrtkom”. Projekt Matica stanogradnje i Sigma stana financijski prati Raiffesein banka, a zgrada sa 108 stanova gradit će se na adresi Zagrebačka cesta 126 u Zagrebu. Sedamdeset posto stanova bit će po povoljnijim cijenama prodano državnim službenicima - članovima sindikata. Ostalih 30 posto bit će ponuđeno na tržištu.

Osam sindikata iza tvrtke Matica stanogradnja

Sindikat policije

Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika

Sindikat pravosudne policije

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama

Sindikat hrvatskih učitelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:03