PRIJETNJA

POŠAST NA JADRANU PRIJETI RIBARSTVU I TURIZMU Pojavila su se stvorenja slična meduzama, najezda je zastrašujuća, iz Istre se šire prema jugu

 
 Snimio Manuel Angelini /

Stvorenja slična meduzama, praktički u svojevrsnim oblacima, zapljusnula su posljednjih dana u velikim količinama zapadnu obalu Istre, od Umaga pa sve do Pule. Pa iako su bezopasna, kupanje u moru baš i nije ugodno u društvu tih morskih stvorenja koja su se lani prvi put pojavila na istarskoj obali.

Riječ je o rebrašima, Mnemiopsis leidy, prozirnim životinjama koje u velikim skupinama plutaju uz obalu, a da se njihovo praćenje mora staviti pod nadzor mišljenja su porečki i rovinjski gradonačelnici koji se zbog ove najezde boje negativnih utjecaja na turizam i ribarstvo te su apelirali prema nadležnom ministarstvu da se njihovo praćenje stavi pod nadzor.

Naime, rebraš je životinja koja se hrani zooplanktonom, hranom inćuna i srdela, pa njihovo naglo razmnožavanje može utjecati na sitnu plavu ribu i njeno mriještenje. Dovoljno o tome govori činjenica da je ova životinja svojedobno "uništila" sitnu plavu ribu u akvatoriju Rumunjske, Bugarske i Turske kada je balastnim vodama tankera dospjela u Crno more. Tako je došla i u Jadransko gdje sada stvara velike probleme, posebno u zadnja dva tjedna kada je zamijećena njihova puno veća koncentracija nego inače.

Rebrasi u Istri
Snimio Manuel Angelini
Snimio Manuel Angelini /

- Prekjučer smo obavili uzorkovanje od Savudrije do Muzila na jednoj nautičkoj milji od obale, i na svakoj postaji ima rebraša, od jedne do 15 jedinki po kubičnom metru na površinskom sloju mora. Mogu utjecati na cijeli sustav jer konzumiraju zooplankton, ličinke ribe, školjkaša i slično. Problem je zadesio čitav sjeverni Jadran - kaže nam stručnjak za oceanografiju rovinjskog Instituta “Ruđer Bošković” Paolo Paliaga, koji smatra da se problem dugoročno može riješiti samo većom kontrolom balastnih voda. Njegov kolega iz Dubrovnika, Davor Lučić, kaže da je nemoguće ograničiti njihovo razmnožavanje i da će se posljedice tek vidjeti.

Rebrasi u Istri
Snimio Manuel Angelini
Snimio Manuel Angelini /

- Te se životinje masovno šire primjerice i u Baltičkom moru. U Jadranu nemaju prirodnog neprijatelja pa je njihovo širenje nemoguće spriječiti - smatra Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje.

On se zajedno s Paliagom te nizom stručnjaka iz Trsta i Pirana bavi ovom problematikom, a stvarni obim posljedica i kakav utjecaj rebraši mogu imati na Jadran znat će se nakon obimnih istraživanja koja se trenutno rade.

- Još uvijek ne znamo kakve su posljedice izazvali rebraši lani kada ih je na sjevernom Jadranu bilo više nego inače, a posljedice ove godine ćemo tek zbrajati. Ribari nam dosad nisu javljali nikakve štete, što na primjer nije slučaj u lagunama između Trsta i Venecije, gdje su ribarima zbog sluzi uništene mreže stajaćice. Kod nas još tog problema nema - kazao nam je Lučić.

Istaknuo je ipak da je to zabrinjavajuća pojava, tim više što se počela širiti sa sjevernog Jadrana prema jugu.

- Primijećeno je nedavno da su rebraši stigli u većim masama i do Cresa, što znači da je ta životinja ušla u Kvarner i da se počela širiti dalje - zaključio je Lučić.

Snimio Manuel Angelini

A istarski ribari već su primijetili štete, doduše ne još na mrežama, ali zato da u ulovu.

- To je vrsta koja ugrožava stokove ribe i gdje god se pojave dolazi do opadanja količine ribe na tom području. One se spajaju jedne s drugima kao kompozicija vlaka. Mi smo već primijetili prošle godine štetu u obliku manjeg ulova, a to se nastavilo i ove godine. Manje smo imali ulova određenih vrsta ribe za 70 do 80 posto - kaže nam profesionalni ribar Danilo Latin iz Umaga.

Dodaje da doduše nije siguran je li to zbog rebraša ili klasične fluktuacije ulova koja se mijenja iz godine u godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:36