ODMOR IZ NOĆNE MORE

POŠAST PODLIH PREVARA NA NAŠOJ OBALI Kako lažni iznajmljivači ljudima otimaju novac: Uplate im predujam, dođu na dogovorenu adresu, a tamo ničega!

 Profimedia, Alamy

Sve je veći broj prevara vezanih uz iznajmljivanje nepostojećih apartmana, većinom na moru, piše Dnevnik.hr.

Prevaranti oglase uglavnom objavljuju na internetu, na poznatoj društvenoj mreži i stranici za prodaju i kupnju, a nakon što im turisti uplate predujam, netragom nestaju.

Obično to ovako izgleda: turisti dođu na dogovorenu adresu a tamo - nema smještaja! Nema ničega. I kad pokušaju nazvati posrednika, odgovora nema. Novac su već uplatili. Shvaćaju da su prevareni. Odmor se pretvara u noćnu moru.

U Policijskoj upravi istarskoj ovog su tjedna zaprimili prijave takvih slučajeva prijevara na području Umaga i na području Poreča. Prevarant iz Umaga je uhićen, a prijeti mu kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

U današnje vrijeme, kažu turisti, opreza nikad dosta.

- Uvijek pregledam ocjene gostiju, a u obzir dolaze samo stranice koje imaju osiguranje i preuzimaju odgovornost za moguće probleme - kaže Mark iz Engleske.

U svojoj domišljatosti prevarantima nema kraja.

- Imamo dvije vrste takvih problema. Jedan, ukoliko gosti dođu na nepostojeći smještaj, a drugi je da dođu na smještaj koji davatelj smještaja nije ugovorio s tom stranicom ili s tim posrednikom - pojašnjava Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2021 15:52