RASKOL NARODNJAKA

POSAVEC NA IZBORE IDE KAO NEZAVISNI NA SDP-ovoj LISTI? 'Matija ima svoju političku težinu i sve opcije su otvorene...'

Župan Matija Posavec s vrhom HNS-a počeo se razmimoilaziti nakon sklapanja koalicije s HDZ-om
Matija Posavec
 Darko Tomaš / CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec i predsjednik županijskog ogranka HNS-a više nije član stranke u kojoj je proveo 15 godina, objavio je jučer na izvanrednoj konferenciji za medije i time potvrdio višemjesečne najave da će to napraviti zbog neslaganja s vrhom HNS-a.

Na sve stranačke funkcije, kako doznajemo, ostavku je dao još prije 10-ak dana na Središnjem odboru stranke, a jučer je i izašao iz HNS-a. Kao motiv navodi da je htio unutarstranačke izbore na kojima bi se biralo novo vodstvo u listopadu, a stranka je odlučila da će to biti u ožujku. On je na tim izborima bio favorit za preuzeti HNS nakon Ivana Vrdoljaka, pa vrhu HNS-a nisu baš jasni njegovi razlozi za izlazak i sumnjaju da je zapravo samo tražio izliku da napusti stranku.

Saborski mandat

Posavec se nije slagao ni s vodstvom po pitanju koalicije s HDZ-om, očito je htio nakon preuzimanja stranke odmah razvrgnuti vladajući savez, dok vrh HNS-a želi izgurati s njima do polovice iduće godine, a to je ionako izborna godina pa izbori mogu biti i nakon ljeta.

Posavec će, poručio je jučer, biti nezavisni župan, neće prelaziti u druge stranke, niti raditi lomove u HNS-u. To potvrđuje i saborska zastupnica HNS-a Bernarda Topolko, koja je ujedno i vijećnica u županiji, a u Saboru je umjesto Posavca. Za Jutarnji kaže kako nema namjeru izlaziti iz HNS-a, niti je to od nje Posavec tražio. On bi za konzumiranje mandata trebao dati ostavku na mjesto župana, a to ne planira. Topolko kaže da će HNS i dalje podržavati Posavca u dobrim projektima. Inače, lokalni HNS-ovci su nekoliko dana prije Posavčeva istupa održali sastanak i već su bili spremni za njegov odlazak.

- Ništa se ne mijenja. Ostajem i dalje u Saboru u Klubu HNS-a, niti je Matija tražio od mene bilo kakav izlazak. I dalje ću nastojati odraditi sve dobre projekte za Međimurje, a Matiji želim svu sreću i u politici i privatno - kaže Topolko.

Kada je riječ o županijskoj skupštini, tvrdi da Posavec nije od njih tražio da prijeđu k njemu, niti ima informaciju da bi netko izašao iz HNS-a, iako napominje da je to osobna odluka svakoga od vijećnika. - Podržavamo ga dok se radi na dobrobiti Međimurja - kaže Topolko, a i sugovornici iz vrha stranke potvrđuju da ne misle rušiti većinu.

Od šest načelnika koliko ih HNS ima u toj županiji, izvori iz vrha stranke tvrde da je većina uz HNS, da bi eventualno jedan mogao izaći iz stranke.

Prevara birača

Posavec se sa strankom počeo razmimoilaziti nakon sklapanja koalicije s HDZ-om i otvoreno je govorio o “prevari HNS-ovih birača”, iako stranački vrh kaže da je istu stvar radio i SDP-u godinu prije izbora, a da je on prvi s HDZ-om koalirao u Međimurju.

- Izlazim iz stranke, ponajprije svjestan da su putevi stranačkog vodstva i mog političkog djelovanja u potpunoj suprotnosti. Dvije sam se godine trudio promijeniti stvari, ali za moje prijedloge nije bilo smisla. Mislim da je HNS izabrao put kojim Hrvatska i Međimurje ne trebaju ići - mirno je obrazložio.

Nitko iz HNS-a nije pokušao spriječiti odlazak jednog od svojih popularnih članova i jedinog HNS-ovog župana. Štoviše, svoju im je odluku najavio na Središnjem odboru, no nitko ga poslije nije kontaktirao, tvrdi.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je pak poručio kako je Posavec propustio šansu preuzeti stranku, a da sada više nije timski igrač. Vrdoljak je rekao kako je stranka u njega ulagala i promovirala ga još prije dvije godine kao potencijalnog predsjednika, a onda je dao ostavku. Vratio se na Vrdoljakov poziv, kooptiran je u Predsjedništvo, a uložili su u njega za EU izbore velik novac.

Timski igrač

- Nakon europskih izbora, koje je Posavec osobno shvatio kao loš rezultat, prestao je biti timski igrač te se stvorio fiktivni jednosmjerni sukob sa strankom u cjelini. Dobio sam osjećaj da Matija traži izgovor za odlazak i da je to trajalo već nekoliko mjeseci - istaknuo je Vrdoljak.

I lokalni SDP-ovci, koji imaju predsjednika skupštine Mladena Novaka, kažu da ne očekuju potrese i da će i dalje raditi s Posavcem. Jedan naš sugovornik na pitanje je li točna spekulacija da bi Posavec možda mogao biti nezavisni kandidat na SDP-ovoj listi za iduće izbore, odgovara kako “u politici nikad ne reci nikad”. - Matija ima svoju političku težinu i sve opcije su otvorene, ali to onda mora biti win-win situacija - kaže naš sugovornik iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20