MEĐIMURSKI ŽUPAN

Posavec o pucnjavi u Paragu: ‘Nažalost, trebala se dogoditi tragedija da netko otvori oči i posluša‘

‘Nazvat ću stvari pravim imenom - postoji kriminal u romskim naseljima, ilegalna gradnja, pijančevanje, glasna muzika, rafalna paljba...‘
Matija Posavec
 Goran Mehkek/Cropix

Međimurski župan Matija Posavec komentirao je u Dnevniku N1 televizije pucnjavu u romskom naselju Parag u općini Nedelišće u kojoj je pet osoba ranjeno, a jedna ženska osoba je ubijena.

Posavec kaže da je tragedija u Paragu rezultat višegodišnjeg oglušivanja na molbe i apele koje šalje lokalna uprava.

- Nazvat ću stvari pravim imenom - postoji kriminal u romskim naseljima, ilegalna gradnja, pijančevanje, glasna muzika, rafalna paljba, zanemarivanje djece koja bi trebala ići u školu i to su problemi koji se generiraju godinama. Te probleme ne može riješiti lokalna uprava, nego država koja mora imati volje. Nažalost, trebalo se dogoditi ovako nešto da možda netko otvori oči i posluša. Sutra će biti Vijeće za prevenciju kao jedan skup predstavnika institucija, rekao je Posavec.

Župan ističe da njegov prijedlog izdavanja vaučera umjesto socijalne pomoći nije diskriminatoran.

- I ovaj događaj jučer i mnogi drugi događaju se u danima kad je isplata socijalne pomoći. Ako imate pravo na nju, treba je koristiti za ono što je namijenjena, a to su osnove za život. Ako je trošite na alkohol, drogu, nešto s one strane zakona, onda tu mehanizam treba reagirati, a mehanizam u ruci ima država jer je to njihov novac, kaže Posavec.

Posavec kaže da su vaučeri samo jedan od prijedloga i da će tražiti dovođenje većeg broja inspektora, građevinske inspekcije i inspekcije zaštite od požara, da se omogući veća podrška pravosuđu i policijskoj upravi…

Smatra da se svim tim problemima treba pozabaviti sustav unutarnjih poslova.

- Slažem se sa svime s presice međimurske policije. Kad imate samo u tom romskom naselju u proteklih 25 dana 41 intervenciju policije, očito i ta policija mora imati veću podršku da se može obračunati s ilegalnim oružjem, kaže Posavec.

O Veljku Kajtaziju Posavec je rekao da dosad nije doprinio smirivanju situacije, nego upravo suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:24