OPTUŽEN ZA MITO

Posavec u potpunosti okrenuo priču u Uskoku! Nakon hapšenja sve priznao, a sada krivnju negira, spominje i prisilu

Oba Posavčeva ispitivanja snimljena su videokamerom i te su snimke dio spisa, a kako stvari stoje, izvjesno je da će ih sud morati pregledati te odlučiti koji će od dva iskaza prihvatiti

Matija Posavec

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kao i u svojim istupima u javnosti, bivši/aktualni međimurski župan Matija Posavec je i u postupku koji je protiv njega pokrenuo USKOK prošao transformaciju po pitanju krivnje. Naime, Posavec je u rujnu prošle godine bio uhićen u USKOK-ovoj akciji zbog sumnji da je od člana Upravnoga vijeća Županijske uprave za ceste (ŽUC) Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu produljio mandat u ŽUC-u te da je sudjelovao u namještanju dvaju zapošljavanja.

Na prvome ispitivanju, odmah nakon uhićenja, Posavec je priznao djelo te podnio ostavku na mjesto župana, nakon čega USKOK nije tražio njegovo pritvaranje. Posavec se, međutim, dva mjeseca poslije ponovno kandidirao na izvanrednim izborima, osvojivši mandat još uvjerljivije nego prije. U nizu svojih javnih istupa demantirao je da je ikada priznao djelo i rekao da je priznao primitak 10.000 kuna od Kobala, no da taj novac nije bio mito za zapošljavanje, nego donacija za njegovu stranku.

Ono što do sada nije bilo poznato jest da je Posavec, osim u javnim istupima, poduzimao i konkretne pravne korake u istrazi kako bi dokazao svoju nevinost. Najprije je pokušao dokazati da je njegov prvi iskaz uzet nezakonito. Naime, Posavec je, još prije nego što će pobijediti na izvanrednim izborima u studenome prošle godine, od USKOK-a zatražio da "izbace" njegov prvi iskaz u kojemu je priznao djelo, odnosno, pravno točnije, zatražio je da se ponovi njegovo prvo ispitivanje. Štoviše, u zahtjevu za ponavljanjem prvog ispitivanja Posavec se, između ostalog, pozivao na odredbe Zakona o kaznenome postupku koje govore o prisili, no navodno nije specificirao što mu je točno smetalo.

Riječ je o odredbama koje zabranjuju da se prema okrivljeniku primjenjuje prisila, da mu se daju sredstva koja bi utjecala na njegovu volju pri davanju iskaza, da mu se prijeti i slično.

Svoju primjedbu iznio je i sucu istrage, no on ju je odbacio.

Nakon neuspjeha s ponavljanjem prvog ispitivanja zatražio je od USKOK-a da ga se ponovno ispita te je, kako neslužbeno doznajemo, i u dopuni obrane ponovio ono što je javno izrekao u nizu intervjua: "Nisam kriv. Tih 10.000 kuna nije bilo nikakvo mito, nego donacija".

U prilog Posavčevim tvrdnjama navodno ide i činjenica da je na račun njegove stranke točno toga dana kada mu je 10.000 kuna predano, doista toliko i položeno, a čovjek koji ih je položio potvrdio je da ih je doista dobio od Posavca te stavio na račun stranke. Činjenica da je USKOK i nakon njegove dopune obrane odlučio ipak podignuti optužnicu protiv njega ukazuje na to da mu Ured ne vjeruje, odnosno smatra da je novac doista bio mito za Posavca. Također, novi Posavčev iskaz ne poništava onaj stari te za sada u spisu postoje dva iskaza, onaj u kojemu priznaje djelo i onaj u kojem tvrdi da je nevin.

Oba Posavčeva ispitivanja snimljena su videokamerom i te su snimke dio spisa, a kako stvari stoje, izvjesno je da će ih sud morati pregledati te odlučiti koji će od dva iskaza prihvatiti.

"Drago mi je da je istraga završena, drago mi je da mogu iznijeti svoje argumente. Do sada je USKOK vodio istragu koja je bila tajna i koju nisam mogao komentirati. Sada ću na sudu imati mogućnost iznijeti i svoje viđenje čitavog događaja", rekao nam je Posavec u telefonskom razgovoru nakon što smo ga pitali koji je danas njegov komentar cijelog slučaja.

Na pitanje o razlozima zbog kojih je tražio ponovljeno ispitivanje nije želio ulaziti u detalje, samo je rekao da će se sve utvrditi na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:40