IZMJENA MJERA

Posebna pravila za crkve na Badnjak i Božić: Na svakih sedam kvadrata jedan vjernik

Za blagdane će se moći družiti članovi iz samo dvaju kućanstava, a mjere bi se mogle produljiti i nakon 10. siječnja
Ilustracija
 Cropix

Od utorka, 22. prosinca do 8. siječnja 2021., putovanje između županija bit će moguće isključivo uz posjedovanje posebnih propusnica. Postojeće mjere, među kojima su i zabrana rada kafića i restorana, trajat će barem do 10. siječnja. Za Badnjak i Božić u crkvama će se, na svetim misama, moći okupiti više od 25 vjernika, ali tako da na svakih sedam četvornih metara ne bude više od jednog vjernika.

Ovo su, kako neslužbeno doznajemo, najvažnije odluke iz 'blagdanskog paketa' mjera koje će danas objaviti Nacionalni stožer civilne zaštite.

Stožer priprema dvije nove odluke. Prva se odnosi isključivo na ograničavanje kretanja. Za razliku od prvog vala pandemije, ovaj će put uvjeti za dobivanje propusnica biti bitno restriktivniji i neće biti jednostavno dobiti dozvolu bez konkretnog i hitnog razloga. O tome više možete pročitati OVDJE.

Produljenje mjera

Druga odluka vezana je za produljenje mjera koje istječu 21. prosinca. Kako doznajemo, one će biti produljene uz neke korekcije. Tako će se, primjerice, dodati da je dozvoljeno privatno okupljanje članova najviše dvaju kućanstva. Ipak, jasno je da će to biti teško kontrolirati.

Ono što još nije do kraja jasno jest o kojem broju je riječ, jer je do sada bilo dozvoljeno okupljanje do deset članova, ali kriterij nisu bila navedena kućanstva. Sada se postavlja pitanje, što ako dvije obitelji iz dva kućanstva imaju više od deset članova. Postojale su ideje da bude dozvoljeno po četiri člana kućanstva, ali ta brojka po svemu neće biti takva.

Što se crkvi tiče, one su spadale u kategoriju koja je dozvoljavala maksimalno 25 osoba. Predstavnici Crkve i prije su tražili da se za blagdane ta odluka izmijeni tako da se odredi broj kvadrata po osobi ne bi li mogli imati veći broj vjernika za Božić. Kako doznajemo, to je još jedna od izmjena, no isključivo za Badnjak i Božić, kada će biti dozvoljeno da se crkve popune tako da na svakih sedam četvornih metara prostora bude dozvoljen po jedan vjernik.

Sada je dozvoljeno da na misi u zagrebačkoj katedrali bude ukupno 25 vjernika, a za Božić na misama će moći biti 213 vjernika, s obzirom na to da ona ima 1617 četvornih metara. Usporedbe radi, smatra se da u katedralu stane pet tisuća ljudi.

Izmjene za sport

Od izmjena, doznajemo, još će biti onih vezano za sport. Tako će se ispraviti ono što se smatralo nepravdom, a to je da će svi vrhunski sportaši moći trenirati bez iznimki. Naravno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Rekreativni sport i dalje će biti zatvoren.

Ono što doznajemo je i to da će mjere i nakon 10. siječnja moguće biti produljene za još tjedan dana, do 17. siječnja 2021., kako bi se u tom periodu vidjelo kako su na epidemiju djelovali blagdani. Također, Vladin Znanstveni savjet sastat će se prije Nove godine da vidi učinkovitost mjera.

Jučer nitko od članova Stožera nije htio javno izlaziti s detaljima mjera te su upućivali na sutrašnje predstavljanje. Ipak, ministar zdravstva Vili Beroš, nakon završetka Znanstvenog savjeta, rekao je kako su se svi usuglasili da je potrebno malo postrožiti mjere te da se razgovaralo i o propusnicama.

"Bude li se nešto i donosilo, to će biti na županijskoj razini. Sutra ćete sve čuti, ne mogu više reći. Ono što mudri ljude čine, uče na svojim prijašnjim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto. Ako se ograničenje kretanja uvede, ispravit će se propusti otprije - rekao je Beroš.

Set novih mjera za blagdane

1) PUTOVANJE: U drugu županiju do 8. siječnja samo s propusnicom

Za međužupanijska putovanja od 22. prosinca do 8. siječnja građani će morati imati propusnice, za čije će izdavanje tijekom blagdana vrijediti mnogo rigoroznija pravila nego tijekom prvog vala pandemije.

Kako doznajemo, izdavat će se samo u izvanrednim okolnostima te osobama koje putuju na posao, ali i to samo u slučaju da taj posao ne mogu obavljati od kuće.

Uplaćeni turistički aranžmani ili potvrde o unaprijed iznajmljenim apartmanima za Božić i Novu godinu neće biti razlog za izdavanje propusnica,a slobodno neće moći putovati ni osobe koje su preboljele covid-19 jer, iako se same barem tri mjeseca ne mogu razboljeti, nema dokaza da ne mogu zaraziti druge.

2) OKUPLJANJA: Na proslavi Nove godine najviše dvije obitelji

Mjere vezane za javna i privatna okupljanja, koje su stupile na snagu28. studenoga i trebale su trajati do 21. prosinca, bit će produžene do 10. siječnja, no s određenim dodacima koji će vrijediti tijekom blagdana.

Iako se i o tome špekuliralo, neće se smanjivati dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima, koji iznosi 25, jer je procijenjeno da se veći broj ljudi nema gdje okupiti, budući da su otkazani svi javni skupovi i dočeci Nove godine.

Kad su u pitanju privatna okupljanja, i dalje će, kako doznajemo, ostati na snazi odredba o maksmalnom broj uod 10 ljudi, ali će se dodati i odredba po kojoj će se privatno smjeti družiti članovi najviše dva kućanstava, što će vrijediti i za Božić i za Novu godinu.

3) MISNA SLAVLJA: Tijekom blagdana povećat će se dozvoljeni broj vjernika

U postojećim restritkivnim mjerama izrijekom je naglašeno da će se odredba o maksimalno dozvoljenom broju osoba na javnim okupljanjima, koji je postavljen na 25, odnositi i na vjerska okupljanja i svete mise.

Iako su se o tome, kako neslužbeno doznajemo, lomila koplja u Stožeru i na Znanstvenom savjetu, na kraju je ipak odlučeno da se ta odredba stavi izvan snage , ali samo tijekom Badnjaka i Božićša. Tijekom ta dva dana dozvoljeni broj vjernika na misama vezat će se uz kvadraturu crkvi, kao što je to i ranije od Stožera tražilo nekoliko biskupija.

Na misama na Badnjak i Božić u crkvama će moći biti po jedan vjernik na svakih sedam četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:55