DALMATINSKI ZAŠTITNIK

POSEBNA PRIGODA Hrvatska pošta izdaje novu poštansku marku '1600. obljetnica smrti svetog Jeronima'

ilustracija svetog Jeronima iz knjige 'Sveti Jeronim Dalmatinac' Slobodana Prosperova Novaka
 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. svibnja novu prigodnu poštansku marku "1600. obljetnica smrti svetog Jeronima“, prevoditelja Biblije, dalmatinskog zaštitnika i crkvenog naučitelja, najavljeno je u ponedjeljak.

Motiv prikazan na poštanskoj marki je sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi svetog Marka Evanđelista u Korčuli. Autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije Goran Tomljenović, stoji u priopćenju.

Nominalna vrijednost marke je 10 kuna, naklada marke je 100.000 primjeraka, a otisnuta je u arku od 12 maraka.

- Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. U Poštanskom uredu 27. i 28. svibnja u uporabi će biti prigodni žig prvog dana - dodaju.

U priopćenju se podsjeća da je sveti Jeronim zaštitnik Dalmacije i crkveni naučitelj. Najpoznatiji je po cjelovitom prijevodu Biblije s grčkog (Evanđelja) i hebrejskog (knjige Staroga zavjeta) na latinski jezik po takozvanoj Vulgati. Bez njegova prijevoda, koji je Sveto pismo učinio široko dostupnim, teško bi bilo zamisliti povijest europske kulture i civilizacije, stoji u priopćenju.

- Sveti Jeronim, jedan od najobrazovanijih i najslavnijih ljudi svoga vremena, bio je prkosne naravi i nemirna života. Pripisuje mu se glasovita rečenica 'Parce mihi, Domine, quia dalmata sum' (Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac). Još za života postao je mit i legenda - navodi se.

Najljepša i najpoznatija priča o njemu, dodaje se, jest ona o lavu kojemu je izvadio trn iz šape i koji ga je poslije vjerno pratio. S lavom su ga stoljećima slikali najglasovitiji europski umjetnici, a najljepši je možda ciklus Vittorea Carpaccia u hrvatskoj bratovštini San Giorgio degli Schiavoni u Veneciji.

Pojavljuje se i kao isposnik s Biblijom i lubanjom, ali i kao kardinal u svečanom ornatu. Tako ga je predstavio i Jacopo Tintoretto na slici u korčulanskoj katedrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 05:36