IDE NA INAUGURACIJU

POSEBNI IZASLANIK PREDSJEDNIKA Stipe Mesić putuje u Kijev da pomiri Rusiju i Ukrajinu

Na inauguraciju u slučaju spriječenosti predsjednika u pravilu odlaze šefovi vlade, parlamenta ili diplomacije
 Bruno Konjević/CROPIX

Na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koja će u subotu 7. lipnja biti organizirana u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi, Hrvatsku će predstavljati - kao posebni izaslanik predsjednika države - bivši predsjednik Stipe Mesić, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Mesićeva ureda u Grškovićevoj.

Porošenko neće imati posebno ekskluzivnu ceremoniju, nego će prisega biti skromna, zbog okolnosti u kojima se Ukrajina nalazi, pa će izostati i slavlje na Majdanu. Američki potpredsjednik Joe Biden bit će među uzvanicima, kao i niz europskih lidera koji će na taj način pokazati podršku novoizabranom ukrajinskom predsjedniku koji je pobijedio u svim izbornim jedinicama i u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Naravno, pitanje svih pitanja je kako će Moskva reagirati na službeno prisezanje Porošenka. Petro Porošenko je najavio kako postoji mogućnost da se susretne s Vladimirom Putinom - ali na marginama obilježavanja Dana D u Normandiji - rekavši još u noći izbora da će učiniti sve kako bi sukobljene strane ponovno sjele za stol.

Neuobičajena gesta

U domaćim diplomatskim krugovima iznenađeni su činjenicom da će Hrvatsku predstavljati bivši predsjednik. To je dosta neuobičajena gesta jer se na ceremoniju koja predstavlja početak otvaranja nove suradnje uglavnom šalju aktivni političari, a ne umirovljeni. Ako već nije otputovao predsjednik Josipović, bilo bi logičnije da je na inauguraciju - jedan od najvažnijih događaja u političkom smislu za sukobima razorenu Ukrajinu - otišao ili predsjednik parlamenta ili ministrica vanjskih poslova.

No, ne misle svi tako. Naime, postoje razmišljanja kako je upravo Mesić idealan za gosta u Kijevu jer je s Ukrajinom uvijek imao dobre odnose u vrijeme svog predsjednikovanja, a kako je dobar i s ruskim predsjednikom Putinom, mogao bi se, u nekoj kasnijoj varijanti, pokazati kao jedan od potencijalnih mirovnih posrednika u sređivanju stanja u Ukrajini. Poznato je da je mirovno posredovanje jedna od neispunjenih Mesićevih ambicija.

Osobni kontakti

A njegovi osobni kontakti i politička povijest daju mu pravo, smatraju neki analitičari, da se upravo on nametne kao jedan od potencijalnih političkih faktora za uspostavljanje pomirenja u Ukrajini. Osim dobrih odnosa i s Kijevom i s Moskvom, Mesić ima i iskustvo rata i raspada bivše Jugoslavije. No, ipak, svojim bi potencijalnim angažmanom mogao pomutiti planove nekim mlađim i ambicioznijim političarima, poput poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog koji se nametnuo kao glavni pregovarač Europske unije za pitanje Ukrajine.

Bivši predsjednik kao izaslanik na inauguraciji je posve u redu opcija, kazali su nam hrvatski diplomati koji ukazuju na njegove dobre odnose i višekratne posjete Ukrajini u vrijeme predsjedničkog mandata.

Neće ići na prijem

Osim njega, nitko od diplomata iz Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu neće putovati u Kijev. U Kijevu će u subotu biti i predstavnik Rusije. Ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov prisustvovat će inauguraciji Petra Porošenka kao ukrajinskog predsjednika, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin.Odlučeno je da Zurabov prisustvuje zvaničnoj ceremoniji inauguracije, ali neće prisustvovati prijemu nakon ceremonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:23