POTVRDA IZ RUSIJE

POSJET RUSKOG PREDSJEDNIKA Kremlj prihvatio poziv hrvatske predsjednice, Putin dolazi u Hrvatsku još ove godine?

 REUTERS

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u telefonskom razgovoru čestitala je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima i ponovila poziv da posjeti Hrvatsku, saopćila je press služba Kremlja, ali nije rečeno kada bi do posjeta moglo doći.

Iz diplomatskih izvora Jutarnji saznaje da postoji realna mogućnost da predsjednik Putin dođe još ove godine u prvi službeni posjet, a da se intenzivno radi na utvrđivanju termina. Hoće li do posjeta doći prije Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji ili na jesen za sada nije poznato.

Kritike

“Lideri su razmijenili mišljenje o raznim aspektima bilateralne suradnje, uzimajući u obzir rezultate posjeta hrvatske predsjednice Rusiji u listopadu 2017. godine, posebice intenziviranje trgovinskih i gospodarskih odnosa. Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu”, kaže se u priopćenju Kremlja.

Nakon što je Grabar-Kitarović bila među prvim državnicima koja je uputila predsjedniku Putinu čestitke nakon nedjeljnih izbora, bilo je u Hrvatskoj i više kritika na račun same predsjednice. Kritičari su međutim smetnuli s uma da je Rusija izuzetno važan gospodarski partner Hrvatske i da je u interesu obje zemlje da se unaprijede odnosi.

Za vrijeme posjete Grabar-Kitarović Rusiji, predsjednik Putin jasno je rekao i da Moskva ne podržava inicijative koje dolaze iz Republike Srpske za odcjepljenje iz BiH, i da se Ruska Federacija zauzima za jedinstvenu državu tri ravnopravna naroda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu je komentirao i poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom kolegi Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku.

- Vidio sam maloprije tu vijest. Predsjednica je očito razgovarala s predsjednikom Putinom prije nekoliko mjeseci, nakon njezina posjeta Moskvi i Sočiju. Vjerojatno je to dio dogovora od tada, koliko sam ja razumio, nakon što smo razgovarali kada se vratila iz posjeta. Ovo je sigurno bio prethodni razgovor nakon njegova reizbora - rekao je Plenković.

Razvijanje dijaloga

Plenković je rekao da se s predsjednicom Kitarović vidio jučer, a na pitanje smatra li da je primjereno baš danas uputiti poziv Putinu nakon napada u V. Britaniji, poručio je da se to pitanje postavi predsjednici.

- To je nešto što morate pitati predsjednicu. Ona razvija dijalog s ruskim predsjednikom već neko vrijeme. Meni se čini da je to u kontekstu njihova dijaloga od proteklih mjeseci, a manje vezano za recentna zbivanja - rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:47